Veldspeler op doel

Corona houdt huis: Comoren zonder echte keeper in achtste finale Afrika Cup

23 januari 2022 19:04 Aangepast: 24 januari 2022 10:21
Spelers van de Comoren vieren hun derde doelpunt tegen Ghana Beeld © ANP

Corona blijft de sportwereld op zijn kop zetten. Voor het eerst heeft voetbaldwerg de Comoren de achtste finale bereikt van de Afrika Cup, maar of ze verder dan dat gaan komen, is heel erg de vraag geworden. Door de vele coronagevallen in de ploeg, moet de ploeg morgen aantreden zonder echte keeper. Een veldspeler zal onder de lat staan, mogelijk wordt dat RKC Waalwijk-speler Saïd Bakari.

Ze waren wel gewoon met drie doelmannen in de selectie naar het toernooi afgereisd. Maar de eerste keeper van de Comoren, Salim Ben Boina, viel in de derde poulewedstrijd uit met een schouderblessure. De twee reservekeepers hebben positief getest.

"We hebben een speler gekozen die als doelman zal starten", zei assistent-bondscoach Jean-Daniel Padovani op een persconferentie. "Hij heeft op de training laten zien dat hij dat zou kunnen."  Wie deze speler is, gaf Padovani nog niet prijs. Mogelijk is het RKC Waalwijk-speler Saïd Bakari, die voor de Comoren uitkomt op het toernooi.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Met nog een week te gaan, slaat omikron toe bij clubs eredivisie: 'We zijn heel alert'

In Europa geldt meestal de regel dat een team minstens dertien spelers op de been moet kunnen brengen, waaronder minstens een keeper. Op de Afrika Cup moeten ploegen in actie komen als er minimaal elf spelers beschikbaar zijn, ongeacht of daar een doelman bij is.

Flink uitgedund

De selectie was al flink uitgedund. Twaalf mensen, onder wie zeven spelers en de bondscoach, moesten na positieve tests het toernooi verlaten.

De elf spelers die in de groepsfase aantraden tegen Marokko De elf spelers die in de groepsfase aantraden tegen Marokko

Corona teistert het toernooi al vanaf het begin. Tijdens de openingswedstrijd tussen Kameroen en Burkina Faso ontbraken bij dat laatste land vijf spelers en de bondscoach.

Egypte, een favoriet voor de titel, moest de reis naar het toernooi uitstellen nadat meerdere spelers besmet bleken. Pierre-Emerick Aubameyang, de spits van Gabon, keerde terug naar zijn club Arsenal omdat hij na een coronabesmetting hartklachten kreeg. Senegal, Tunesië, Gambia, Guinee en Kaapverdië lieten meerdere spelers thuis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Door corona geplaagd handbalteam haalt nog een doelman naar EK

Corona schopte begin januari ook al de trainingskampen van PSV, Feyenoord, Ajax en Vitesse in de war. De ploegen braken hun winterse stages af na positieve gevallen. 

Daverende verrassing

De Comoren staan op de FIFA-ranglijst op nummer 132. Ze doen voor het eerst mee aan het toernooi, maar zorgden al voor een daverende verrassing door het grote Ghana uit te schakelen. 

De finale staat gepland voor zondag 6 februari in de hoofdstad van Kameroen, Yaoundé. Tenminste: als er dan twee keer elf spelers over zijn.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van Gerwen test positief op corona en moet WK darts verlaten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore