'Ongemakkelijk'

VVD-fractievoorzitter Hermans zit in maag met rol ex-lid Hofstadgroep

23 januari 2022 12:13 Aangepast: 23 januari 2022 12:13
Sophie Hermans in de Tweede Kamer. Beeld © ANP

VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans voelt zich 'ongemakkelijk' bij de rol die Soumaya Sahla speelt binnen haar partij. Sahla was in het verleden lid van de Hofstadgroep, waar ook de moordenaar van Theo van Gogh toe behoorde. Ze werd in 2014 veroordeeld tot drie jaar cel voor verboden wapenbezit en lidmaatschap van een terroristische organisatie.

Hermans werd naar haar mening over de kwestie gevraagd in het tv-programma WNL op Zondag, nadat er deze week verhitte discussies over de positie van Sahla waren ontstaan in het debat over de regeringsverklaring. Sahla zet zich inmiddels in om radicalisering tegen te gaan en is als tafelvoorzitter terrorisme en radicalisering actief binnen de VVD, wat betekent dat ze discussies over deze onderwerpen inhoudelijk leidt. 

Geert Wilders

PVV-leider Geert Wilders, die al jaren wordt beveiligd vanwege bedreigingen uit radicaal-islamtische hoek, viel de VVD hard aan. Volgens hem is zijn eigen veiligheid door de positie van Sahla binnen de VVD in het geding.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Woedende reacties na uitspraken Wilders: 'Voorzitter, ik smeek u in te grijpen'

Hermans benadrukte in WNL op Zondag opnieuw dat Sahla niet voor de VVD-fractie werkt en geen toegang heeft tot het Tweede Kamergebouw. Maar ze erkende ook dat ze 'in haar maag zit' met de kwestie. "Ik vind dat wij hier over na moeten denken, en dat doen we ook."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore