Ga naar de inhoud
Andere sluitingstijden

Theater- en bioscoopsector: vroeg dicht is hetzelfde als lockdown

Beeld © ANP

Bioscopen en theaters roepen het kabinet op om er bij de aankomende versoepeling van de coronamaatregelen voor te zorgen dat zij langer open mogen blijven. Een sluitingstijd van 20.00 uur zou 'feitelijk hetzelfde zijn als een lockdown.'

Dat zegt Boris van der Ham, voorzitter van zowel de Nederlandse Vereniging voor Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) als de Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP).

Oproep aan kabinet

In een reactie op het via bronnen uitgelekte nieuwe OMT-advies, waarin staat dat de samenleving weer tot 20.00 uur open kan, roepen zowel de bioscoop- als theatersector het kabinet op om voor filmzalen en theaters andere sluitingstijden te hanteren.

OMT
Lees ook:
OMT adviseert heropening horeca en cultuursector, wel nog met beperkingen

"In elk geval tot een uur of 22.00 of 23.00", zegt Van der Ham. "Zorg ervoor dat er voor die grote sector binnen de cultuur ruimte is om ook echt open te zijn. Anders heb je feitelijk nog steeds een lockdown."

Andere sluitingstijden

Met name theaters, maar ook bioscopen draaien de meeste omzet in de avonduren, zegt Van der Ham. "Dan zeggen mensen: ze kunnen toch matinees draaien? Maar dat kan eigenlijk alleen in een vakantie, doordeweeks moeten mensen werken. En met alleen een weekendvoorstelling kom je niet uit de kosten. Je kan niet voor twee dagen in de week een voorstelling met tachtig mensen op poten zetten. Dan weet je niet hoe professioneel zoiets eraan toe gaat", zegt Van der Ham.

De meest betrokken bewindslieden buigen zich maandag over het OMT-advies. Dinsdag geven premier Mark Rutte en zorgminister Ernst Kuipers weer een persconferentie.

Bekijk ook: Theaters open als kapsalon

01:42
In verschillende theaters is afgelopen week een protest geweest tegen de coronamaatregelen. Cabaretier Diederik Ebbinge kwam met het idee om de theaters te openen als kapsalons - want die mogen wel open.
Theaters
Lees ook:
Theaters en musea veranderen vandaag in kapsalons en sportscholen