Ook publiek bij sportwedstrijden

OMT adviseert heropening horeca en cultuursector, wel nog met beperkingen

22 januari 2022 12:39 Aangepast: 22 januari 2022 15:05
Restaurants en cafés zouden weer open kunnen Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Het Outbreak Management Team (OMT) is positief over het heropenen van de horeca en cultuursector. Ook zou het binnenkort weer mogelijk moeten zijn om publiek bij sportwedstrijden toe te laten en evenementen door te laten gaan. Dat melden bronnen aan de politieke redactie van RTL nieuws.

Wel zullen er nog de nodige voorwaarden aan die opening worden opgelegd.

Vroegere sluitingstijd

Volgens ingewijden adviseert het OMT om, net als eerder, een vroegere sluitingstijd te hanteren: 20.00 uur wordt genoemd, maar ook andere sluitingstijden liggen bij het kabinet nog op tafel, benadrukken bronnen.

Horeca blij met uitgelekt OMT-advies over heropening

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is blij met het uitgelekte advies van het Outbreak Management Team (OMT) om de horeca en de cultuursector tot 20.00 uur weer open te laten gaan. Aan de heropening zouden wel de voorwaarden zitten die nu ook al gelden, zoals het gebruik van coronatoegangsbewijzen, verplichte zitplaatsen in de horeca en beperkingen aan bezoekersaantallen.

KHN geeft aan zich de afgelopen tijd enorm hard te hebben gemaakt voor een veilige heropening van de horeca en heeft met een eigen routekaart ingezet op een heropening met een toegangsstop om 22.00 uur, wat betekent dat er tot 22.00 uur gasten een horecazaak kunnen betreden. Met de sluitingstijd van 20.00 uur die in het OMT-advies genoemd wordt, blijft de nachthoreca dus wel dicht, merkt KHN op.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Horeca gooit kont tegen de krib: veel cafés willen deur openhouden

Ook zal er gewerkt moeten worden met coronatoegangsbewijzen en maximale aantallen mensen die op een plek naar binnen kunnen. Het kabinet moet zich nog over het advies buigen.

Maandag komen de meest betrokken ministers met  RIVM-baas Jaap van Dissel bijeen in het Catshuis, dinsdag is er weer een persconferentie met premier Mark Rutte en zorgminister Ernst Kuipers.

Rutte zei gisteren dat hij 'gematigd optimistisch' is dat hij dan versoepelingen van de coronamaatregelen kan aankondigen.

Bekijk ook - Hoe omikron het hele coronabeleid overhoop haalt

Veel besmettelijker maar, zo lijkt het, minder ziekmakend. De omikronvariant van corona heeft het perspectief op de pandemie weer volledig veranderd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore