Ga naar de inhoud
Uit Fawlty Towers

'Don't mention the War' opgenomen in de Van Dale

John Cleese, hoofdrolspeler in Fawlty Towers Beeld © DPA

De wereldberoemde quote Don't mention the war uit de Britse hitkomedie Fawlty Towers krijgt een plekje in de Van Dale.

Dat maakte hoofdredacteur Ton den Boon van het woordenboek bekend in het radioprogramma Volgspot.

Vaste plek

In de aflevering The Germans ontvangt hoteleigenaar Basil Fawlty (John Cleese) een groep Duitse gasten. Hij instrueert zijn personeel doorlopend om vooral níet over de Tweede Wereldoorlog te beginnen, een voornemen waaraan hij zichzelf bepaald niet houdt: "Don't mention the war!" Hoe dat uit de hand kan lopen zie je in dit fragment:

Volgens Den Boon heeft de zinsnede de afgelopen veertig jaar een vaste plek in de Nederlandse taal gekregen. "Het wordt vaak schertsend gebruikt als een onderwerp ter sprake dreigt te komen dat je liever even niet ter sprake zou willen brengen", legde hij uit in Volgspot.

Don't mention de vleermuis

In eerste instantie gebeurde dit vaak daadwerkelijk in combinatie met de Tweede Wereldoorlog. "Maar tegenwoordig wordt het ook heel vaak op andere manieren gebruikt. Op de economiepagina stond laatst 'Don't mention the dollar', omdat de dollar heel laag stond. Of in de context van corona: 'Don't mention de vleermuis', dus zelfs in combinatie met een Nederlands woord."

John Cleese maakte halverwege de jaren zeventig twaalf afleveringen over het hotel Fawlty Towers (een woordspeling op 'faulty', ondeugdelijk of gebrekkig). De reeks wordt gezien als een van de beste televisiekomedies ooit gemaakt.

John
Lees meer
John Cleese haalt uit naar BBC voor verwijderen Fawlty Towers