Gevonden bij dealer

Politie stuurt sms-bom naar 3500 Nijmeegse drugsgebruikers

22 januari 2022 10:02 Aangepast: 22 januari 2022 12:40
Beeld © ANP

Ruim 3500 drugsgebruikers in en rond Nijmegen krijgen maandag een sms van de politie. Die roept ze op om te stoppen met gebruiken en wijst ze op manieren om hulp te krijgen.

De politie heeft de nummers gevonden in telefoons van drugsdealers. Dat gebeurde na het oprollen van een groot dealernetwerk in de omgeving.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aanpak handel in synthetische drugs: invallen in Nederland en België

In het sms-bericht wordt doorverwezen naar de website stoppenmetdrugs024.nl. Hierop staan verhalen van mensen die het gelukt is van hun verslaving af te komen. Ook stuurt de politie een overzicht van instanties en zelfhulpgroepen.

200 liter GHB

In het onderzoek naar het dealernetwerk deed de politie in november op elf plekken een inval. Daarbij werd in Nijmegen een drugslab gevonden. De politie trof daar ruim 200 liter GHB, 60 kilo amfetaminepasta, 1,5 kilo xtc, ruim een kilo cocaïne en nog meer drugs aan. Bij verscheidene verdachten werden kleinere hoeveelheden harddrugs gevonden, bestemd voor de handel.

Volgens de politie was deze drugsorganisatie dag en nacht bereikbaar om te leveren. "Het lijkt echt een soort winkel, zelfs met kortingsacties", zegt Lonneke Hordijk, teamchef bij de Nijmeegse politie. Hordijk zegt in de telefoons te zien dat drugsgebruik niet onschuldig is.

Het is niet de eerste keer dat drugsgebruikers een sms-bom ontvangen. Eerder is dat in Zwolle en Winterswijk gedaan.

"Een vrouw smeekte zelfs bij een dealer om geen drugs meer te leveren aan haar man."

Ondermijning door criminelen

Burgemeester Bruls van Nijmegen legt uit waarom de sms-bom wordt gestuurd. "We zien dat er veel mensen zijn die drugs gebruiken en hierdoor in de problemen zijn geraakt. Je bent niet alleen, er is hulp. En tegelijkertijd hoop ik dat deze actie incidentele gebruikers afschrikt: laat het niet zover komen."

Bruls zegt dat 'we weten dat onze samenleving wordt ondermijnd door drugscriminelen'. "Harddrugs zijn niet voor niets strafbaar. Drugshandel heeft een verwoestend effect op mensen in onze buurten en dorpen die verslaafd raken. En daarom ben ik blij dat er zo'n klap is toegebracht aan de drugswereld."

Bekijk ook: Dit wordt er met drugs verdiend in ons land

RTL Z dook in de rapporten en zocht uit of Nederland voldoet aan de criteria die bij een narcostaat horen.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

John van den Heuvel: 'Drugshandelaren passen nieuwe strategie toe'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore