Moordpoging niet bewezen

Man die jonge vrouw door hoofd schoot krijgt dertig maanden cel

21 januari 2022 17:50 Aangepast: 22 januari 2022 17:14
Opzettelijke poging tot moord werd niet bewezen. Beeld © ANP

Een 28-jarige man die in Middelburg een jonge vrouw met een vuurwapen door het hoofd schoot, is vandaag veroordeeld tot dertig maanden celstraf. De rechtbank acht het niet bewezen dat Giovanni E. de vrouw opzettelijk dood wilde schieten. Wel is hij ‘onvoorzichtig en onoplettend’ geweest met een geladen pistool.

Het Openbaar Ministerie eiste eerder twaalf jaar cel voor poging tot doodslag. Volgens de officier van justitie had E. ‘willens en wetens het vuurwapen op het slachtoffer gericht’. E. hield vol dat het schietincident een ongeval was. Het slachtoffer overleefde de schotwond, maar lag twee maanden in coma. Ze is bijna volledig verlamd.

Het incident gebeurde op 26 augustus 2020 nadat E. zijn lege vuurwapen had schoongemaakt. Na afloop stopte hij het magazijn met de kogels er weer in. In de ‘haastigheid’ zou hij kort erna zijn vergeten dat het wapen geladen was. Toen hij ermee speelde en het richtte op de jonge vrouw, zou zij per ongeluk in haar hoofd zijn geraakt.

Afgeschoten als een wild dier

De vrouw kon zich na haar coma aanvankelijk niets herinneren van die dag, maar zei vele maanden later bij de politie dat ze voor het incident ruzie had met E. over een ander meisje en een parkeerboete. "Je hebt me afgeschoten als een wild dier", riep ze tijdens de rechtszaak.

De rechtbank was terughoudend met haar verklaring als bewijs en stelde ‘niet met zekerheid te kunnen vaststellen dat er een conflict was tussen de twee’. Evenmin was volgens de rechters bewezen dat er ‘bewust en gericht was geschoten’ door E. Hij werd daarom vrijgesproken van poging tot doodslag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

16-jarige jongen overleden na schietpartij in Amsterdam

Wel werd E. veroordeeld voor verboden wapenbezit in een proeftijd vanwege een eerdere veroordeling. Ook nam de rechtbank hem kwalijk dat hij ‘onaanvaardbare risico's’ nam. "Hij heeft een geladen wapen gepakt en dat op het slachtoffer gericht zonder te controleren of het geladen was. Hij heeft onbeschrijflijk veel leed aangericht."

Schadevergoeding van 272.000 euro

De rechters noemden het verder ‘verbijsterend’ dat E. na het ongeluk het bloedende slachtoffer voor dood achterliet en twee uur rondreed met haar auto. Pas daarna keerde hij terug naar de woning en belde 112. "Hij is slechts bezig geweest met de mogelijke gevolgen voor zichzelf en heeft zich niet bekommerd om het slachtoffer."

De Middelburger verklaarde zijn gedrag na het incident met een aanval van ‘paniek’. Naast de 2,5 jaar celstraf moet E. het slachtoffer en haar moeder 272.000 euro schadevergoeding betalen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Messengeweld onder jongeren licht gedaald, maar aantal incidenten blijft 'zorgwekkend'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore