Ga naar de inhoud
Victim blaming

Van alle kanten kritiek op uitspraken John de Mol over The Voice

Wist John de Mol van de misstanden bij The Voice? En wat wisten ITV en RTL? Beeld © ANP

Televisiemagnaat John de Mol ligt flink onder vuur vanwege de uitspraken die hij deed in het programma BOOS. Tegenstanders menen dat De Mol slachtoffers van misbruik onterecht kwalijk neemt niet aan de bel getrokken te hebben.

In de uitzending van BOOS geeft De Mol een uitgebreide reactie op het vermeende misbruik bij de talentenjacht die hij bedacht en waar hij jarenlang aan het hoofd stond. 

Als presentator Tim Hofman vraagt wat De Mol zou willen zeggen tegen de slachtoffers, antwoordt de mediabaas onder meer: "Ik hoop dat ze geleerd hebben om onmiddellijk aan de bel te trekken, ook omdat de boosdoeners dan eerder aangepakt kunnen worden waardoor ze het niet langer kunnen blijven doen bij anderen." 

Onacceptabel

Een onacceptabel antwoord, vinden veel mensen, omdat De Mol daarmee slachtoffers de schuld zou geven dat het misbruik jarenlang door kon gaan. Victim blaming wordt dat genoemd.

Volgens De Mol zouden er 'genoeg loketten' zijn waar vrouwen terecht konden. En zo doet De Mol meer uitspraken in het interview, die hem nu niet in dank worden afgenomen, zoals: "Vrouwen blijken moeite te hebben om aangifte te doen van grensoverschrijdend gedrag." En: "Vrouwen hebben kennelijk een soort schaamte."

Wat De Mol precies zei, zie je in deze video:

John de Mol beschuldigd van victim blaming: dit is wat hij precies zei

02:09
Talpabaas John de Mol reageerde in het programma BOOS van BNNVARA op de beschuldigingen van seksueel overschrijdend gedrag bij The Voice of Holland.

"De verantwoordelijkheid ligt altijd bij degene die over de grens gaat, en niet bij degene die het overkomt", zegt Willy van Berlo van Expertisecentrum Rutgers aan het eind van diezelfde uitzending. "Is dat duidelijk genoeg?"

'Ligt niet aan de vrouwen'

Vanochtend reageerde ook een groep vrouwelijke medewerkers van De Mol, met een paginagrote advertentie in het AD met de tekst: 'Beste John, het ligt niet aan de vrouwen.' 

Vrouwen
Lees ook:
Vrouwen Talpa richten zich in advertentie tot De Mol

Inmiddels komt de kritiek van alle kanten. Bijvoorbeeld in de politiek. In reactie op de uitspraken van De Mol, zegt staatssecretaris Gunay Uslu van Media en Cultuur: "Het ligt niet aan de vrouwen. Mannen moeten hier echt hun verantwoordelijkheid nemen."

"Richting de slachtoffers, weet dat het niet jouw schuld is, weet dat je niet alleen staat", zei minister van Justitie Dilan Yesilgöz. 

Yesilgöz:
Bekijk de video:
Yesilgöz: 'Je blijft met je tengels van meisjes en vrouwen af'

Ook vanuit de entertainmentwereld krijgt De Mol kritiek. "Je begrijpt er helemaal niks van!", schreef zangeres Do. Model Kim Feenstra schreef: "Zorg dat je je mond opentrekt. Goed advies van De Mol senior... fuck dat. Als de daders er nou voor zorgen dat ze geen uiteindelijk daders zijn, vallen er ook geen slachtoffers die moeten twijfelen of ze hun mond gaan opentrekken."

Onderdeel van het probleem

Volgens onderzoeksjournalist Mark Koster, die een boek schreef over de familie De Mol, kwam de Talpabaas 'seksistisch over'. Koster: "Hij zei dat de dames zich hadden moeten melden. Zo'n uitspraak is niet van deze tijd, dat kan gewoon niet. Je zag een man die de werkelijkheid die aan hem werd gepresenteerd niet kan accepteren en in de ontkenning leeft. Dat betekent dat hij onderdeel is van het probleem."

John de Mol heeft vanmiddag een reactie gegeven op de kritiek. Hij zegt dat hij 'onbedoeld de indruk heeft gewekt' de schuld bij vrouwen neer te leggen. Lees hier de hele reactie van De Mol.