'Genoeg aanleiding'

OM start onderzoek na massale aangifte tegen Willem Engel

21 januari 2022 10:49 Aangepast: 21 januari 2022 13:55
Willem Engel Beeld © ANP

De massa-aangifte tegen Willem Engel, waarbij hij beschuldigd wordt van opruiing, verspreiding van medische desinformatie, oplichting, uitingen met een terroristisch oogmerk en bedreiging, wordt onderzocht door het Openbaar Ministerie. 22.581 mensen ondertekenden de aangifte, waarmee het volgens de initiatiefnemer één van de grootste ooit is.

Norbert Dikkeboom begon vorig jaar een burgerinitiatief omdat Willem Engel zich volgens hem schuldig maakt aan verschillende strafbare feiten. Hij omschrijft de Viruswaarheid-oprichter dan ook als een 'buitengewoon storende factor in het debat rond de coronacrisis en de bijbehorende maatregelen'.

Verdeeldheid zaaien

Engel zou volgens hem angst en verdeeldheid zaaien onder de bevolking met zijn uitlatingen. Duizenden mensen waren het met Dikkeboom eens en lieten dat weten door hun handtekening onder de aangifte te zetten. In december werd die overhandigd aan het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twitter schorst account van Willem Engel: 'Regels geschonden'

Het OM heeft nu laten weten dat er genoeg aanleiding is voor een oriënterend onderzoek. "De politie zal dat uitvoeren. De officier van justitie zal daarna beslissen of er sprake is van een bewijsbaar strafbaar feit en over wordt gegaan tot vervolging."

Uitspraken over tribunalen

Onlangs werd er nog een nieuwe aanklacht toegevoegd aan de massa-aangifte, die van bedreiging. Dat gebeurde na uitspraken van hoofdofficier van justitie Michiel Zwinkels in het programma EenVandaag. In een item over politici die bedreigd worden zei Zwinkels dat hij uitspraken over tribunalen 'echt gevaarlijk' vindt.

"Dat zijn verkapte doodsbedreigingen en zo zien wij dat ook", zei Zwinkels in de uitzending. Uitspraken als 'jouw tijd komt nog wel 'je moet je gaan verantwoorden voor een tribunaal' zouden volgens de hoofdofficier al snel in de buurt komen van een strafbare doodsbedreiging. Zwinkels: "Daar vervolgen wij ook mensen voor, en daar worden mensen ook voor veroordeeld door de rechter."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sigrid Kaag doet aangifte tegen Willem Engel na publiek maken thuisadres

Dikkeboom verzamelde daarom na de uitzending naar eigen zeggen zo'n vijftig voorbeelden van uitspraken van Engel over dergelijke tribunalen. "Hij heeft het er te pas en te onpas over, bij demonstraties met grote groepen mensen, maar ook online." Volgens Dikkeboom heeft het OM het document toegevoegd aan het dossier van de aangifte.

Engel: 'Valse aangifte'

Engel zei eerder dat hij van mening is dat de aangifte vals is: volgens hem staan er geen strafbare feiten in. "Ik probeer het debat scherp te voeren, maar ga nooit over de lijn", zo liet hij eerder weten. De Viruswaarheid-voorman deed op zijn beurt aangifte tegen Dikkeboom wegens smaad en laster. Een woordvoerder van het OM kon nog niets zeggen over de duur van het oriënterende onderzoek.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore