19 verdachten

Levenslang geëist tegen vijf verdachten in liquidatieproces rond Caloh Wagoh

21 januari 2022 13:18 Aangepast: 21 januari 2022 13:37
Monsterproces Eris gaat onder meer over de moorden op deze vijf mannen.

Tegen vijf verdachten in het omvangrijke liquidatieproces rond motorclub Caloh Wagoh, zijn vanmiddag levenslange gevangenisstraffen geëist. Het monsterproces, Eris genaamd, gaat onder meer over vijf moorden, diverse pogingen daartoe, verboden wapenbezit en afpersing.

Tegen hoofdverdachte Delano R. en medeverdachten Feno D., Jermaine B., Willem B. en Greg R. werden levenslange gevangenisstraffen geëist. Het OM is nog bezig met het formuleren van de eisen tegen de overige verdachten. In totaal staan er 19 mannen terecht.

"Het gemak waarmee beslist werd over leven en dood van anderen is onthutsend en kent nauwelijks zijn weerga", zei de officier van justitie bij aanvang van het requisitoir vorige week. "Naast de gruwelijke feiten is het gebrek aan professionaliteit en soms de onverholen knulligheid bij het plegen en voorbereiden van een groot deel van de delicten, ronduit bizar te noemen."

Moordmakelaar

Het OM ziet veel bewijs voor de betrokkenheid van de verdachten bij de verschillende moorden, onder meer in ontsleutelde berichten maar ook door verklaringen van kroongetuige Tony de G.

Caloh Wagoh-oprichter Delano R. zou hebben gefungeerd als moordmakelaar en heeft naar verluidt opdrachten aangenomen van onder anderen Ridouan Taghi en deze binnen de inmiddels verboden motorclub uitgezet. In deze video leggen we uit waar strafzaak Eris om draait:

Taghi staat niet terecht in Eris, maar wel in het andere megaproces Marengo. De officier noemde de samenwerking tussen R. en Taghi 'catastrofaal'. Volgens haar had Taghi met R. 'een handlanger die bereid was zijn dodenlijst af te werken nadat anderen tegen de lamp waren gelopen'.

Eris en Marengo volgen elkaar chronologisch op. Marengo eindigt met de vergismoord op Hakim Changachi begin januari 2017. Eris begint met de vermoedelijke vergelding voor deze vergissing, de moord op Justin Jap Tjong eind januari 2017. Deze moord zou in opdracht van Taghi zijn gepleegd.

De rechtbank hoopt in juli uitspraak te doen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore