Code geel

KNMI waarschuwt voor gladheid in bijna hele land, geen problemen op snelwegen

21 januari 2022 06:21 Aangepast: 21 januari 2022 10:40
Foto ter illustratie. Beeld © Novum RegioFoto

De gladheid waarvoor het KNMI met een code geel waarschuwde, heeft op de snelwegen nauwelijks tot problemen geleid.

Volgens een woordvoerder heeft de ANWB niet of nauwelijks ongevallen gezien die direct herleidbaar waren naar de gladheid. Vanuit onder meer Rotterdam komen er daarentegen wel meldingen van valpartijen door de gladheid.

Het KNMI gaf vannacht code geel uit voor het hele land, uitgezonderd de kustgebieden, vanwege gladheid door bevriezing van natte weggedeelten. Verkeer en buitenactiviteiten zouden er hinder door kunnen ondervinden. In deze video leggen we uit wat code geel, oranje en rood eigenlijk betekenen:

Zware storm, ijzel of onweer. Het KNMI waarschuwt met code geel, oranje en rood voor gevaarlijk weer. Maar wat betekenen die codes?

Volgens de ANWB leidde de gladheid hier en daar tot wat lichte vertraging, vooral omdat weggebruikers soms wat langzamer gingen rijden om beter in te spelen op de gladheid. Maar ongelukken als gevolg van de gladheid, zag de ANWB niet. "Er waren hier en daar wel ongelukken, maar die waren niet direct herleidbaar naar de gladheid." De ANWB roept weggebruikers op nog wel op alert te zijn, omdat het nog wel glad kan zijn.

Gevallen fietsers

Lokaal lijken er wel problemen te zijn door gladheid. Rijnmondveilig, een samenwerkingsverband van onder meer de hulpdiensten in de regio Rotterdam-Rijnmond, twittert bijvoorbeeld dat de ambulancedienst meerdere telefoontjes heeft gekregen van gevallen fietsers. Zij gingen onderuit door de gladheid. "Ga je de weg op? Wees dan extra alert!"

Het Rotterdamse stadsbeheer meldt op Twitter op verschillende plekken in Rotterdam te strooien tegen de gladheid. Omroep Friesland meldt daarnaast ongevallen in Olterterp en Beetsterzwaag die vermoedelijk door de gladheid zijn veroorzaakt. In Olterterp raakte een auto van de weg en belandde in een sloot, in Beetsterzwaag botste een auto op een boom.

Dit is de actuele temperatuur aan de grond:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore