Ga naar de inhoud
Zedenzaak The Voice

Woede over uitspraak John de Mol over melden ongewenst gedrag: 'Victim blaming'

John de Mol Beeld © ANP

Woede op sociale media over John de Mol in het programma BOOS over de misstanden bij The Voice. Talpa-baas De Mol noemt het een probleem dat slachtoffers van ongewenst seksueel gedrag daar geen melding van maken. Socialmediagebruikers vinden dat De Mol zich daarmee schuldig maakt aan 'victim blaming'.

De Mol reageerde op de aantijgingen tegen Ali B, Marco Borsato en Jeroen Rietbergen in de uitzending van het YouTube-programma van Tim Hofman.

De Mol zegt in 2019 op de hoogte te zijn gesteld van ongepast gedrag door bandleider Jeroen Rietbergen. Hij benadrukt dat er binnen zijn bedrijf allerlei mogelijkheden zijn om zulk gedrag aan de kaak te stellen. Maar hij noemt het ook een probleem dat ervan geen melding wordt gedaan.

Do
Lees ook:
Do opent aanval op John de Mol: 'Zedendelinquent geef je geen carte blanche'

Zangeres S10, die dit jaar namens Nederland meedoet aan het Eurovisie Songfestival, reageert boos op het interview met De Mol. "Het gaat er niet om dat je leert aan de bel te trekken als mannen over jouw grens gaan, het gaat erover dat mannen leren de grenzen van vrouwen te respecteren", twittert ze.

Het is volgens veel twitteraars duidelijk, De Mol doet aan victim blaming, oftewel, het slachtoffer de schuld geven.

Moeilijk

Gerda de Groot, van het centrum seksueel geweld in Friesland, begrijpt dat mensen zich daar druk over maken. "Het is niet het probleem dat de slachtoffers niet open zijn. De plegers zijn verantwoordelijk", zegt De Groot.

"Het is wel vaker zo dat mensen de neiging hebben om te zeggen: slachtoffers moeten zich uitspreken. Dat zou natuurlijk prettig zijn, maar het lukt vaak niet. Voor slachtoffers is het hartstikke moeilijk om het te vertellen. Die zijn vaak ook in verwarring. Het is ook vaak subtiel. En vaak zeggen mensen in hun omgeving ook: 'Waarom deed je het dan?' of 'Waarom ging je met hem mee?'"

Waarom
Lees ook:
Waarom victim blaming nooit oké is: 'Alsof je nog een keer wordt verkracht'

Chatfunctie ontploft

Volgens De Groot is het heel erg moeilijk om het te melden, zelfs als, zoals bij het bedrijf van De Mol, daar wel allemaal mogelijkheden voor zijn. "Dat werkt dus vaak niet zo. Het is dan fijn dat je beleid hebt gemaakt tegen grensoverschrijdend gedrag, maar het blijft heel moeilijk."

De Groot wijst erop dat het centrum waarvoor ze werkt een anonieme chatfunctie heeft, waar mensen kunnen praten over dit soort ervaringen. "Die ontploft op dit moment omdat er zoveel mensen zijn die willen chatten over hun ervaringen. Dit is de aanleiding daarvoor. Net als eerder tijdens MeToo."

Bekijk ook - RTL-baas over The Voice: 'We wisten hier niks van, ook niet in 2019'

RTL-baas over The Voice: 'We wisten hier niks van, ook niet in 2019'

04:26
Sven Sauvé, CEO van RTL Nederland, reageert op de meldingen van wangedrag rond het tv-programma The Voice of Holland van tientallen vrouwen, die door het programma BOOS aan het licht zijn gekomen.
Dit
Lees ook:
Dit zijn de aantijgingen in BOOS tegen Ali B, Marco Borsato en Jeroen Rietbergen