Troepen aan de grens

Kabinet staat open voor defensieve militaire steun aan Oekraïne

20 januari 2022 20:38 Aangepast: 20 januari 2022 21:52
Wopke Hoekstra (archieffoto) Beeld © ANP

Het kabinet staat open voor defensieve militaire steun aan Oekraïne. Dat zei minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) in de Tweede Kamer. Ook deelname aan een Europese trainingsmissie wordt niet uitgesloten, zei hij.

Eerder was Nederland nog tegen militaire steun aan Oekraïne. Maar de situatie is veranderd, aldus de minister. "De context verandert bijna dagelijks." Aan de grens met Oekraïne hebben meer dan honderdduizend Russische militairen zich samengetrokken.

Russische militairen aan de grens

Een meerderheid van de Kamer staat ook open voor defensieve militaire steun aan Oekraïne. Aan de grens van dat land hebben zich meer dan honderdduizend Russische militairen verzameld. De Amerikanen denken dat Rusland het buurland gaat binnenvallen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rusland kan Oekraïne 'elk moment' aanvallen: 'Welk spel speelt het Kremlin?'

"Als VVD vinden we dat we open moeten staan voor zo'n verzoek van Oekraïne om defensieve militaire steun", zei Ruben Brekelmans in de Tweede Kamer. Ook D66'er Sjoerd Sjoerdsma verklaarde zich in zoiets te kunnen vinden. Agnes Mulder (CDA) houdt de 'optie open', maar vindt dat het kabinet die niet direct moet inzetten. De PvdA is niet 'per definitie' tegen het leveren van defensieve wapens, zei Kati Piri.

Aanvullende steun

Premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) gaan binnenkort naar Oekraïne. De VVD vindt niet dat zij daar met lege handen moeten aankomen. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk leveren al wapens aan de regering in Kiev.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte en Hoekstra naar Oekraïne: toestand 'zeer zorgwekkend'

Nederland helpt Oekraïne al wel. Gewonde Oekraïense militairen worden hier geholpen met de revalidatie. Het kabinet kijkt of er aanvullende bilaterale steun kan worden gegeven.

De meeste partijen willen harde sancties tegen Rusland als dat land Oekraïne binnenvalt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore