Ga naar de inhoud
Seksueel ongewenst gedrag

OM roept slachtoffers The Voice op zich alleen bij politie te melden, niet bij onderzoeksbureau

The voice of Holland Beeld © ANP

De politie en het Openbaar Ministerie roept slachtoffers van ongewenst seksueel gedrag bij tv-programma The Voice of Holland zich bij hun te melden en eventueel aangifte te doen. Ook mensen die mogelijk getuige zijn geweest van strafbare feiten, worden verzocht zich bij de politie te melden. Zij moeten dit volgens de politie niet doen bij het advocatenkantoor dat onderzoek doet namens producent ITV.

Het Openbaar Ministerie en de politie hebben een gesprek gehad met het advocatenkantoor Van Doorne dat in opdracht van tv-producent ITV Studios onderzoek doet naar de vermeende misstanden.

Gesprekken met anderen dan de politie kunnen negatieve effecten hebben op de betrouwbaarheid van verklaringen die bij de politie worden afgelegd. Dat kan schadelijk zijn voor een eventueel strafrechtelijk onderzoek, zegt het Openbaar Ministerie.

Belang van slachtoffers staat voorop

De politie en het Openbaar Ministerie noemen het 'verontrustende berichten' over de misstanden bij The Voice of Holland.

Lees
Lees ook:
Lees terug: aantijgingen tegen Ali B, Rietbergen en Borsato in BOOS

Het OM en de politie laat weten dat het belang van slachtoffers bij hun voorop staan. "Onderzoeken worden gedaan door gespecialiseerde rechercheurs en officieren van justitie. Zij vormen een deskundig team en staan slachtoffers bij. Bewijs verkrijgen in zedenzaken is vaak lastig en kost vaak veel tijd, maar is zeker niet onmogelijk. Het uitgangspunt van de politie en het Openbaar Ministerie in zedenzaken is dat slachtoffers zélf bepalen of ze aangifte doen. Het is belangrijk dat een slachtoffer niet tegen zijn zin in een strafrechtelijke procedure terechtkomt."