Vorige week 8, nu 24 procent

'Kwart leerlingen niet op school, grotendeels door corona'

20 januari 2022 13:19 Aangepast: 20 januari 2022 20:58
Archieffoto Beeld © Richard Brocken / Hollandse Hoogte

Steeds meer leerlingen zitten thuis vanwege coronabesmettingen op school. Uit een peiling van de Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS) blijkt dat gemiddeld 24 procent van de leerlingen deze week niet op school is geweest, waarvan ruim twee derde coronagerelateerd. Vorige week was dat nog 8 procent.

De vrees dat veel klassen na de kerstvakantie vanwege coronabesmettingen naar huis gestuurd zouden worden, is daarmee uitgekomen.

Het onderzoek is gedaan onder 800 schooldirecteuren, voornamelijk van basisscholen. Hoewel onduidelijk is hoe representatief de peiling precies is, geeft het wel een beeld omdat hetzelfde onderzoek vorige week ook is gedaan.

62 procent van de scholen moesten deze week klassen naar huis sturen. Bij 76 procent van de gevallen moest dat vanwege besmettingen bij leerlingen, vorige was dat nog 7 procent.

Een andere reden om klassen naar huis te sturen is ziekte onder onderwijspersoneel. Op 80 procent van de scholen ontbreken één of meerdere leraren, gemiddeld is 18 procent deze week afwezig waarvan twee derde wegens corona.

'Onderwijs lastig te organiseren'

"Schoolleiders zijn blij dat de scholen weer open zijn, tegelijkertijd zien we de besmettingen toenemen en is het onderwijs met de huidige maatregelen vaak lastig te organiseren", zegt voorzitter Ingrid Doornbos

De AVS roept het OMT en het kabinet namens de schoolleiders op de huidige maatregelen 'nog eens goed tegen het licht houden'. Het gaat dan onder andere om de maatregel dat bij drie leerlingen de klas naar huis gestuurd moet worden. "Maar het moet ook veilig kunnen. Duidelijke richtlijnen zijn nodig, daar hebben schooldirecteuren behoefte aan. Nu wijzigen de regels te vaak. Maar daarbinnen moet een school een eigen afweging kunnen maken, in samenspraak met de GGD", zegt Doornbos.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Quarantaineregels basisscholen steeds lastiger vol te houden

Er is bijna geen school meer te vinden die de afgelopen week géén leerlingen naar huis heeft moeten sturen. Op slecht 2 procent van de scholen konden de lessen gewoon op school doorgaan.

Op 80 procent van de scholen ontbrak één of meerdere leraren. De afwezigheid van leraren komt bovenop het reguliere personeelstekort, aldus de AVS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore