Wat er tot nu toe bekend is

Uitzending BOOS over The Voice vandaag, De Mol wil na afloop reageren

20 januari 2022 05:35 Aangepast: 20 januari 2022 07:15
De studio van The Voice of Holland. Beeld © ANP

Het onderzoek van tv-programma BOOS naar seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland houdt de gemoederen sinds afgelopen zaterdag bezig. Vanmiddag is de veelbesproken uitzending te zien. Wat is er in aanloop naar het moment allemaal gebeurd?

Na maandenlang onderzoek komen Tim Hofman en zijn team vandaag om 16.00 uur in een nieuwe aflevering van BOOS met hun bevindingen over de misstanden bij de talentenjacht. De uitzending is vanaf dat tijdstip op YouTube te bekijken.  

Onderzoek

Om nog even het geheugen op te frissen voor aanvang van de aflevering: afgelopen zaterdag werd bekend dat uitzendingen van The Voice voorlopig worden opgeschort na beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik.

RTL kreeg een mail met vragen van BOOS en informatie over de uitzending en vond die beschuldigingen 'ernstig en schokkend'. Besloten werd een onafhankelijk onderzoek in te stellen en tot die tijd The Voice niet uit te zenden. Ook werd besloten om voor onbepaalde tijd The Voice senior en The Voice kids te stoppen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Massaal naar YouTube voor BOOS: 'Nog nooit zo'n tv-moment gehad'

Al snel kwam naar buiten dat de beschuldigingen vooral aan het adres van Jeroen Rietbergen, bandleider van The Voice, waren gericht. Rietbergen erkende dat de aantijgingen van seksueel wangedrag tegen hem waar zijn, en stapte op. Hij had relaties van 'seksuele aard' gehad met vrouwen die betrokken waren bij het programma, meldde hij.

'Verschrikkelijke nachtmerrie'

Maandag maakte zijn partner Linda de Mol bekend dat ze haar relatie met Rietbergen heeft verbroken en voorlopig stopt met werken.

"Sinds een paar dagen zit ik in een verschrikkelijke nachtmerrie", schreef ze in een verklaring op de website van haar tijdschrift LINDA. "Er zijn zo ontzettend veel dingen naar boven gekomen waar ik geen weet van had en waarvan ik, omdat ze anoniem zijn, niet weet wat waar is en wat niet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schuldgevoel slachtoffers The Voice niet vreemd: 'Alle pijlen op hen gericht'

Anouk, een van de coaches van The Voice, liet begin deze week via Instagram weten dat ze niet meer terugkeert bij het programma. Ze noemde het 'een corrupte bende'. Presentator Martijn Krabbe liet weten 'compleet overvallen' en 'in shock' te zijn door het nieuws.

Andere coaches

Ook andere coaches reageerden, maar volgden nog niet het voorbeeld van Anouk. Sommigen willen eerst de uitzending afwachten. Zo verklaarde Frans Bauer nog niet aan stoppen te denken.

Glennis Grace, die nog maar net als coach bij het programma zit, liet via haar manager al weten 'in shock' te zijn. Waylon liet weten dat de beschuldigingen niet aan zijn adres kunnen zijn en noemde het schandaal 'heel erg triest'. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte laat zich uit over The Voice: 'Onacceptabel en onbetamelijk'

Deze week deden oud-kandidaten hun verhaal over het grensoverschrijdend gedrag achter de schermen van het programma. Zo schoven Nienke Wijnhoven en Kirsten Berkx bij Beau aan om te vertellen over hun ervaringen met Rietbergen.

Aangifte

Wijnhoven zou onder meer betast zijn door de bandleider. Inmiddels heeft ze aangifte tegen hem gedaan vanwege aanranding. Jeroen Rietbergen ontkent 'met klem' dat hij zich daar schuldig aan heeft gemaakt. Dat liet advocaat Peter Plasman, woordvoerder van Rietbergen, gisteren weten in een reactie op de aangifte.

Wanneer seksueel grensoverschrijdend als strafbaar wordt gezien, wordt uitgelegd in deze video:  

Een ongewenste aanraking, opmerking of seksueel getint appje: het zijn vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Die kunnen strafbaar zijn, maar dat hoeft niet altijd.

Rietbergen is niet de enige die zich schuldig zou hebben gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ook tegen The Voice-coach Ali B liggen twee aangiftes bij het Openbaar Ministerie. Allebei voor een zedenzaak, de eerste naar verluidt door een oud-kandidaat.

Samenwerking gestopt

De tweede kwam dinsdag binnen: het is nog onbekend door wie die is ingediend, maar het zou geen betrekking hebben op zijn werkzaamheden bij The Voice. RTL besloot na de eerste aangifte de samenwerking met de rapper stop te zetten zolang het onderzoek loopt. RTL en ITV roepen slachtoffers op zich te melden.

Ali B. zei eerder zich niet in de beschuldigingen te herkennen. "Ali heeft nooit misbruik gemaakt van zijn positie en heeft zich nooit seksueel grensoverschrijdend gedragen", maakte zijn management bekend. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Misstanden The Voice: 'Melden is moeilijk'

De verdere inhoud van de uitzending van BOOS is geheimgehouden, vandaag moet blijken welke onthullingen zullen volgen.

Contract met zwijgplicht

Vanmorgen meldt de Volkskrant wel al dat deelnemers aan het programma contracten moeten ondertekenen waarin een zwijgplicht is opgenomen. Volgens het contract van tv-producent ITV mogen de kandidaten niets zeggen over de uitkomst van het programma, maar ook niet over wat er zich achter de schermen afspeelt.

Als met 'derden' daar toch over wordt gesproken, lopen de deelnemers het risico om een boete van minimaal 10.000 euro te krijgen. De krant baseert zich op gesprekken met betrokkenen en heeft een exemplaar van een contract in handen.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerste gesprekken ongepast gedrag The Voice achter de rug

Brief De Mol aan medewerkers Talpa: 'Deur altijd open'

Gisteren maakte producent John de Mol bekend dat hij een brief heeft uitgestuurd naar alle medewerkers van Talpa. De Mol geeft daarin aan dat grensoverschrijdend gedrag altijd met hem bespreekbaar is, onthulde presentator Wilfred Genee in het SBS6-programma VI Vandaag.

De Mol zegt in de brief dat hij nog niet veel over de berichten rond The Voice of Holland kan zeggen maar ook "dat we altijd langs kunnen komen", zei Genee. "Zoals hier staat: 'de deur staat altijd open als je ergens mee worstelt.'"

De Mol heeft nog niet in de media gereageerd op de berichten over seksueel grensoverschrijdend gedrag achter de schermen van The Voice of Holland. Hij wil dat pas na de uitzending van BOOS doen, zei zijn zoon Johnny eerder gisteren in HLF8. Naar verwachting schuift De Mol vanavond aan in een talkshow.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore