Twijfel over onafhankelijkheid

VU zet Chinese subsidie voor onderzoek mensenrechten stop

20 januari 2022 00:46 Aangepast: 20 januari 2022 06:45
Het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit Amsterdam. Beeld © ANP

De Vrije Universiteit in Amsterdam zet een subsidie stop die het van een Chinese universiteit kreeg voor mensenrechtenonderzoek door het Cross Cultural Human Rights Centre. Dit centrum is verbonden aan de VU.

In een artikel van de NOS werd eerder de vraag gesteld of het centrum met financiering uit China wel onafhankelijk onderzoek kan doen. Ook komen medewerkers aan het woord die de situatie in regio Xinjiang, waar de etnische minderheidsgroep van Oeigoeren wordt onderdrukt, lijken te bagatelliseren.

Kernwaarden

De VU laat in een verklaring op haar website weten dat de universele mensenrechten en de onafhankelijkheid van haar onderzoekers onvoorwaardelijke kernwaarden zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noodkreet van Nederlandse Oeigoer: 'Waar is mijn broertje?'

Door de combinatie van onder meer de financiering uit China voor onderzoek over mensenrechten en enkele uitlatingen van medewerkers van het instituut in (internationale) media, is het begrijpelijk dat er twijfel is ontstaan over de onafhankelijkheid, stelt de VU.

'Schijn van' afhankelijkheid

De universiteit benadrukt dat zelfs de 'schijn van' afhankelijkheid van het onderzoek voor haar onacceptabel is en dat daarom passende maatregelen worden genomen, waaronder het stopzetten en terugstorten van Chinese subsidie. Ook gaat de VU bekijken of de onafhankelijkheid van het onderzoek van het instituut op alle fronten gewaarborgd is gebleven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore