Ga naar de inhoud
Noorwegen scoort beste

Nederlandse bestuurskamer in Europese middenmoot diversiteit

Beeld ter illustratie.

Nederland staat in de Europese middenmoot als het gaat om de benoeming van vrouwen in de top van het bedrijfsleven. Dat komt naar voren uit de jaarlijkse Gender Diversity Index, die bijhoudt in hoeverre landen progressie boeken met het aanstellen van vrouwen in het bestuur en de raad van commissarissen van ondernemingen.

Volgens het onderzoek zijn vrouwen in de negentien onderzochte landen goed voor 35 procent van de bestuurszetels van bedrijven. Bij de Nederlands bedrijven is 37 procent van de bestuurders en toezichthouders vrouw.

Circa 7 procent van de onderzochte Nederlandse bedrijven heeft een vrouw als hoogste baas, wat gelijk is aan het Europese gemiddelde. Speciaalchemieconcern DSM heeft het van alle onderzochte Europese bedrijven qua diversiteit het beste op orde, aldus de studie.

Wetsvoorstel

Sinds begin dit jaar zijn Nederlandse bedrijven verplicht om meer vrouwen op topposities aan te nemen. Daarvoor werd vorig jaar een wetsvoorstel aangenomen.

Eerste
Lees ook:
Eerste Kamer akkoord met vrouwenquotum in top bedrijfsleven

Volgens de onderzoekers laten ontwikkelingen in andere landen zien dat een quotum werkt. De top drie van landen die qua diversiteit het beste scoren, te weten Noorwegen, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, hebben eerder al een quotum ingesteld.

Dit is het derde jaar dat European Women on Boards (EWOB) het rapport presenteert. De studie is opgesteld in samenwerking met Kantar Public. Er wordt gekeken naar de ontwikkelingen in de bestuurskamers van de grootste beursgenoteerde bedrijven.

Progressie 

De onderzoekers merken daarbij op dat er wel progressie wordt geboekt. Maar die gaat niet snel genoeg om het beoogde doel te halen, dat tegen 2025 zeker 40 procent van de topposities door een vrouw wordt bekleed.

De onderzoekers zien wel dat bedrijven die doelen stellen en zich ook aan die doelen committeren, beter scoren dan het Europese gemiddelde. Daarbij zijn er steeds meer Nederlandse bedrijven die vrouwen in de top aannemen.

Van
Lees ook:
Van vakkenvuller tot ceo: dit is Hajir Hajji, de nieuwe topvrouw van Action
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.