Kalfjes kunnen stikken

NVWA gaat strenger straffen als boer hoogzwangere koeien vervoert

19 januari 2022 17:37 Aangepast: 19 januari 2022 20:59
Archieffoto. Beeld © ANP

Vanaf volgende maand kunnen veehouders strafrechtelijk worden vervolgd als ze hoogzwangere of pas bevallen runderen naar het slachthuis vervoeren. Dat laat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) weten.

Het gaat, om preciezer te zijn, om runderen waarvan draagtijd voor 90 procent of meer is verstreken en om runderen die in de week voor het transport kalfjes hebben gekregen. Ze mogen niet in deze staat naar het slachthuis worden vervoerd, stelt de NVWA.

Dat was al verboden, maar veehouders die deze regel overtreden, kunnen vanaf februari strafrechtelijk vervolgd worden. 

Lange én korte afstanden

De regel geldt voor zowel lange ritten als korte ritten, bijvoorbeeld het vervoer van dieren tussen verschillende, bij elkaar liggende locaties van één veehouderij. 

De handhaving wordt verscherpt omdat uit de Inspectieresultaten dierenwelzijn vervoer kwetsbare dieren bleek dat van de 171 de inspecties die de NVWA uitvoerde, 132 niet pluis waren. In al die gevallen zijn dieren vervoerd die niet vervoerd hadden mogen worden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoogzwangere koeien naar slachtbank ondanks verbod, honderden kalfjes gestikt

Eerder werd deze overtreding nog niet gezien als dierenmishandeling, maar vanaf volgende maand zal dat wel gebeuren. Als drachtige runderen worden vervoerd, kan een ongeboren kalf verstoken raken van zuurstof, waardoor het vaak sterft. "Deze overtreding wordt de veehouder dan aangerekend", aldus de NVWA. 

Onderzoek

In 2018 ontdekte de onderzoeksredactie van RTL Nieuws dat het meerdere keren per week gebeurt dat hoogdrachtige koeien naar het slachthuis worden gebracht. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het zenuwstelsel van het kalf in de laatste maanden van de dracht zover is ontwikkeld dat het dier in staat is pijn te voelen. "De foetus reageert met bewegingen als ze geen zuurstof krijgt of wordt geraakt door een slachtmes", zei dierenarts Frederieke Schouten van Caring Vets toen tegen RTL Nieuws. 

"Men is het er alleen niet over eens of die dieren dan ook al bewustzijn hebben. Maar aan de andere kant, je kan dan ook niet bewijzen dat ze geen bewustzijn hebben, dus wat ons betreft zouden dieren in het laatste trimester van de dracht niet meer bij de slacht moeten komen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Situatie slachthuizen nog steeds ondermaats: vorig jaar meer boetes opgelegd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore