Ga naar de inhoud
Blij met besmetting

Expres besmet met corona: heel onverstandig, vinden deskundigen

Een positieve uitslag op een coronazelftest. Beeld © Patricia Rehe

Zes ontmoetingen had hij ervoor nodig – zes keer contact met iemand die corona had. De principieel ongevaccineerde Jeroen is besmet met corona en hij is er 'blij' mee. Binnenkort heeft hij een herstelbewijs. "Ongelofelijk onverstandig", vindt de voorzitter van Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik.

"Na zes (on)bewuste pogingen om besmet te raken, is het me gelukt", schreef Jeroen (achternaam bekend bij de redactie) maandag op Facebook. Hij is ongevaccineerd. Hoe harder de overheid eraan trekt, hoe dieper bij hem de hakken in het zand gaan. Maar een coronatoegangsbewijs leek hem toch wel handig. Want je weet niet hoe het loopt, zegt hij. Misschien wordt het op een gegeven moment wel verplicht op z'n werk. En hij wil wel voor zichzelf en, belangrijker nog, zijn dochter kunnen zorgen.

Zoals gezegd duurde het wel even voordat Jeroen beet had. Hij had al eens een begroetingskus gegeven aan iemand met corona, of een knuffel. "En de laatste, succesvolle, ontmoeting was niet eens de meest bewuste poging van de zes", zegt Jeroen. "Al was tijdens dat bakkie koffie wel duidelijk dat diegene mogelijk corona had."

Opnieuw
Lees ook:
Opnieuw forse stijging besmettingen, aantal ziekenhuisopnames daalt

"Ongelofelijk onverstandig en dan druk ik mij nog vriendelijk uit", zegt voorzitter Ruud Coolen van Brakel van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik. "Je weet van tevoren niet hoe ernstig een besmetting uitpakt. Hoe je het ook wendt of keert, er is een makkelijke manier om je te beschermen tegen het coronavirus en dat is door je te laten vaccineren."

Hoe ziek word je?

Het grootste probleem van jezelf expres besmetten is dat je vooraf niet weet hoe ziek je ervan wordt, zegt ook immunoloog Marjolein van Egmond van Amsterdam UMC. "De meeste mensen op de intensive care zullen vooraf ook gedacht hebben dat ze er niet zo ziek van zouden worden. Veel mensen die zich expres laten besmetten zullen er vrij ongeschonden doorheen komen, maar er zal ook een aantal mensen op de ic terechtkomen of long covid oplopen. Je weet van tevoren alleen niet wie dat zijn."

Jezelf
Lees ook:
Jezelf besmetten met corona? De inspectie waarschuwt

Cijfers over het aantal mensen dat zich expres laat besmetten zijn er niet. Registratie is om nogal voor de hand liggende redenen vrijwel onmogelijk. Maar dat het gebeurt is niet nieuw. Eind vorig jaar waarschuwde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd al voor doe-het-zelfproducten die te koop werden aangeboden op sociale media en via speciale websites.

Wantrouwen onbegrijpelijk

"Je stelt jezelf bloot aan een risico, terwijl er een eenvoudig alternatief voorhanden is. Met een vaccin train je het afweersysteem zonder dat je er ziek van wordt", zegt Van Egmond.

Coolen van Brakel begrijpt het wantrouwen tegen vaccins niet. "Er is nog nooit zo massaal en zo transparant ingezet op de bewaking van een geneesmiddel", zegt hij. "Iedere zeldzame bijwerking wordt gerapporteerd, al vindt die slechts plaats bij 1 op de 100.000 gevallen. Het risico dat je een ernstige besmetting oploopt en daarvan nadelige langetermijneffecten ondervindt, is vele malen groter. Voor veel mensen is het kennelijk lastig om een goede risico-inschatting te maken."

Hersteld of gevaccineerd, wat is nou beter?

Of je nou hersteld bent van een coronabesmetting of gevaccineerd bent, in beide gevallen bouw je afweer op tegen een volgende besmetting met het virus. "Een infectie en vaccinatie doen min of meer hetzelfde", zegt immunoloog Marjolein van Egmond, "namelijk een instructie geven aan het afweersysteem."

"Voor de mate van bescherming door besmetting kan van belang zijn hoe ziek je ervan bent geweest. Als je alleen maar heel lichte verkoudheidsklachten krijgt, is de vraag of je wel een sterke afweerreactie krijgt. Met een vaccinatie en vervolgens boostervaccins kun je het afweersysteem gedoseerd trainen en beter maken. En je hoeft niet eerst ziek te worden."

"Het voordeel van immuniteit door een besmetting is dan weer dat je daardoor een afweerreactie opbouwt tegen het hele virus. Er is sprake van bredere bescherming. Terwijl je met vaccins alleen traint tegen het spike-eiwit, waarmee het virus zich hecht aan gezonde cellen."

Niet
Lees ook:
Niet één, maar vier keer besmet met corona: 'In negen maanden tijd'

"Ik geloof niet dat ik het vaccin nodig heb om gezond te blijven", zegt Jeroen, "maar de belangrijkste reden is voor mij de manier waarop de overheid communiceert. Er is geen sprake van vrijwilligheid, maar eerder van drang of zelfs dwang. Hoe meer de overheid eraan trekt, hoe meer ik denk: dan maar niet."

Wat grieperig

Jeroen is niet erg ziek geweest sinds hij zaterdag positief testte. "De eerste nacht was ik wat grieperig, maar zondag had ik bij wijze van spreken alweer kunnen gaan werken. Overdag heb ik bijna geen klachten, 's avonds kwam het de eerste dagen lichtjes terug. Nu heb ik af en toe nog een beetje hoofdpijn, maar daar houdt het wel mee op."

Bekijk ook: Minister Kuipers (Volksgezondheid) wil voorkomen dat zorg wordt ontwricht

02:54
Na het eerste corona-overleg van het nieuwe kabinet sprak Kuipers over de stand van zaken rondom corona.