Geknipt worden in het Concertgebouw

Ondanks waarschuwing burgemeesters openen 'Kapsalon Theaters' de deuren

19 januari 2022 11:32 Aangepast: 19 januari 2022 13:58
Beeld © ANP

Op tal van plekken in het land voert de culturele sector actie door publiek te ontvangen in theaters, omgedoopt tot zo'n zeventig 'Kapsalon Theaters'. Ook meer dan zeventig musea voeren met onder meer ludieke 'gymlessen' actie.

Bedenker Diederik Ebbinge deelt op zijn Twittertijdlijn de eerste beelden uit Concertgebouw, waar ook het Concertgebouworkest meedoet aan het initiatief. 

Landelijk protest

Het protest is een idee van Ebbinge, die zelf een kapsalon in de Kleine Komedie opent. Cabaretier Sanne Wallis de Vries sloot zich bij hem aan en zorgde voor een landelijk protest. De Vries was zelf van plan op te treden in het Rensentheater in Emmen, maar laat vanochtend weten dat ze vanwege een coronageval in de familie thuisblijft.

De theatermakers willen met de actie hun boosheid laten zien over het dicht blijven van de cultuursector. Door het theater in te richten als kapper of massagesalon zou het volgens de geldende regels moeten kunnen, zeggen ze. In totaal openen zo'n zestig theaters vandaag als kapsalon, massagestudio of schoonheidssalon.

Dit is de lijst van culturele instelling die zich aanvankelijk aanmeldde:

In Almere mag het, in Amsterdam niet

De grote vraag is: hoe reageren al die gemeentes? De gemeente Almere steekt geen stokje voor de tijdelijke 'kapsalon' die in theater Kunstlinie wordt geopend, meldt Omroep Flevoland. Wel moeten de maatregelen die op dit moment voor kappers gelden, worden nageleefd. Ook de burgemeester Hoorn staat een eenmalige kapsalon in het theater toe.

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft laten weten dat ze de protestactie niet wil toestaan. In een verklaring waarschuwt ze dat er zal worden gehandhaafd in Amsterdam.

Waarschuwingen in Apeldoorn, Nijmegen

Ook in Apeldoorn wilde een theater open gaan, maar kiest eieren voor zijn geld. De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG), waarbij 22 gemeenten zijn aangesloten waaronder Apeldoorn, had gewaarschuwd om te gaan handhaven. 

Ook burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen gaf geen toestemming aan de plaatselijke schouwburg. Alle instellingen die van plan waren iets te organiseren, zijn door de gemeente gewaarschuwd dat de regels worden gehandhaafd. De Stadsschouwburg heeft de actie afgelast.

Ook de gemeentes Rotterdam en Eindhoven hebben gedreigd met handhaving. 

Een 'handjevol' theaters doet vanwege handhaving toch niet mee aan de protestactie, laat medeorganisator Ed Struijlaart weten. "Het gaat om zo'n zes of zeven theaters." Eigenlijk zouden zo'n zeventig theaters meedoen, dat zijn er nu nog 63, zegt Struijlaart. 

Reacties cabaretiers

Cabaretier Jochem Myer en Bert Visscher laten zich van de waarschuwingen niet afschrikken. Hij twitterde vanochtend zijn 'oude beveiligingsvak' weer op te pakken. Hij gaat zorgen 'dat alles netjes en ordelijk verloopt'. "Ik heb bruine band judo en Bert springt twintig meter hoog… uit stand."

Ook musea voeren actie

Naast theaters voeren ook meer dan zeventig musea actie, met onder meer ludieke 'gymlessen'. Dat aantal telde de Museumvereniging in de loop van de ochtend.

Een handvol musea heeft volgens een woordvoerster de plannen aangepast in overleg met de veiligheidsregio waaronder ze vallen. Een enkeling ziet er helemaal van af, een ander demonstreert nu toch maar online en weer een ander verplaatst de activiteiten naar buiten. Dat doet bijvoorbeeld het Fries Museum, dat al vroeg yoga zou geven in het museum, maar dat nu woensdagmiddag voor de deur doet.

'Gym voor het brein'

De musea besloten eerder deze week inderhaast tot het geven van "gym voor het brein" tussen kunst en erfgoed, zoals de theaters besloten knipbeurten te geven te midden van optredens. Sporten en kappen mag immers wel. Dus werden door musea yoga- en zumbalessen gepland, bootcamps, een training traplopen, een spieroefening orgeldraaien en mindfulness-bijeenkomsten.

Een barbier knipt het haar van een bezoeker in het Van Gogh Museum. Een barbier knipt het haar van een bezoeker in het Van Gogh Museum.

Het Van Gogh Museum in Amsterdam lift mee met de theaters en doet of het een kap- en beautysalon is. Tussen de zelfportretten van Vincent Van Gogh was een barbier voor 11.00 uur al met zijn derde klant bezig. Ondertussen krijgen ze van conservator Lisa Smit een inhoudelijk verhaal over de schilderijen waar ze tussen zitten. Ook stonden er al twee nagelstylisten klaar, die onder meer typische Van Gogh-thema's als zonnebloemen en amandelbloesem op de nagels van de klanten willen verwerken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore