Ongeadresseerde reclame

Einde aan ja-nee-stickers op de brievenbus: digitaal systeem op komst

19 januari 2022 09:28 Aangepast: 19 januari 2022 12:35
Beeld © Harold Versteeg

De bekende nee-ja-stickers en nee-nee-stickers kunnen later dit jaar van de brievenbus. De folderbranche komt met een nieuw digitaal systeem waarbij mensen kunnen aangeven of ze wel of niet folders en huis-aan-huisbladen willen ontvangen.

Ieder huishouden ontvangt straks een kaart met daarop onder meer een QR-code die verwijst naar een site waar je je voorkeur online of telefonisch kunt aanpassen. Voor wie niets doet blijft de situatie zoals het nu is, want folderbezorgers zullen eerst overal in Nederland noteren welke adressen wel en welke geen sticker hebben.

Uitdaging

Het nieuwe systeem InMijnBus brengt voor de circa 40.000 folderbezorgers in Nederland wel een uitdaging met zich mee. Zij moeten straks op speciale looplijsten of in een app kijken op welke adressen ze wel drukwerk mogen bezorgen en waar niet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Nederlander wapent zich vaker tegen ongewenste reclame'

"Op deze manier willen we folders voor de toekomst behouden", zegt voorzitter Thomas Hopman van MailDB, de brancheorganisatie die de huidige brievenbusstickers uitgeeft. Een op de drie huishoudens geeft volgens Hopman nu via een sticker aan dat ze geen folders willen. Hij denkt dat dit aantal alleen maar toeneemt als er niets verandert. Er zijn ook al meerdere gemeentes die de zaken omgedraaid hebben. Daar krijgen alleen mensen met een speciale ja-sticker nog ongeadresseerd reclamedrukwerk.

Moderner alternatief

"In de praktijk vinden veel huishoudens een sticker halen 'gedoe' of een sticker plakken ontsierend op de brievenbus. Het is tijd voor een moderner alternatief", vindt Hopman.

Vanaf april dit jaar vinden eerst nog proeven plaats in verschillende wijken in het land. Komende zomer zullen dan de eerste steden overgaan en volgend jaar moet heel Nederland over zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore