Complotleuzen

Man (29) die met fakkel voor huis Kaag stond, vandaag voor rechter

19 januari 2022 05:45 Aangepast: 19 januari 2022 06:02
Beeld uit het filmpje dat op social media werd geplaatst. Beeld ©

De 29-jarige man die met een brandende fakkel voor het huis van de minister van Financiën Sigrid Kaag (D66) stond, moet zich vandaag voor de politierechter in Den Haag verantwoorden. Max van den B. schreeuwde eerder deze maand, samen met enkele anderen, complotleuzen voor de deur van Kaag.

De actie voor de deur van Sigrid Kaag, waarbij Van den B. ook aanbelde, was rechtstreeks op sociale media te volgen via een livestream.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Fakkel-incident zorgt voor woede, toch komen daders er meestal mee weg

De 44-jarige vrouw die met Van den B. was meegegaan om te filmen, staat vandaag samen met hem voor de politierechter. De twee verstoorden volgens de politie de openbare orde.

Intimiderend

De politie sprak van een 'intimiderende en bedreigende situatie'. Premier Mark Rutte noemde de bedreiging 'totaal onacceptabel'. Kaag zelf noemde het 'bedreigend en angstig' voor haar gezin. Ook voormalig minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, had er geen goed woord voor over:

Naast het bedreigen van Kaag, wordt de man ook verdacht van bedreiging van een voormalig secretaris-generaal van justitie in oktober vorig jaar. Volgens verschillende media zou de aangehouden man vorige maand ook zijn opgepakt toen hij langsging bij de woning van De Jonge. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kaag over gebeurtenissen bij haar huis: 'Bedreigend en angstaanjagend'

'Dit wordt een moeilijke kwestie'

"Als ik zo naar de fakkel-beelden kijk, kan dit best wel intimiderend overkomen", zei advocaat Geert-Jan Knoops eerder over de zaak tegen RTL Nieuws.  "Het lijkt meer een protestactie, vooral door die fakkel. Maar de man doet niks wat als bedreigd kan worden gezien. Ik twijfel. Dit wordt denk ik een moeilijke kwestie voor het Openbaar Ministerie"

Knoops vervolgt: "Het roepen van de leuzen en het dragen van de fakkel komen natuurlijk intimiderend over. Daardoor zou bij mevrouw Kaag de vrees kunnen ontstaan dat hij haar iets wil aandoen. Maar ik zie hier niet zo 1,2,3 een bedreiging in terug. Ik vraag me af wat de rechter-commissaris hier mee doet. Wellicht kan de combinatie van factoren: fakkel, filmen en schreeuwen als bedreigend worden gezien."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore