Ga naar de inhoud
Felle kritiek op justitie

Familieleden kroongetuige Nabil B. in doodsangst: 'Rug tegen de muur'

De plek in Amsterdam-Noord waar de broer van Nabil B. werd doodgeschoten. Beeld © ANP

Familieleden van Nabil B., de kroongetuige in het geruchtmakende Marengo-proces, uiten zware kritiek op het Openbaar Ministerie, dat ernstig tekort zou schieten in zijn beschermingstaak. Daarbij laten ze weten dat zij op 23 juni vorig jaar aangifte hebben gedaan tegen het OM wegens schending van het ambtsgeheim.

Volgens de aangifte heeft justitie de namen van hun voormalige advocaat, onder wie Royce de Vries, naar Telegraaf-journalist John van den Heuvel gelekt. De advocaten werkten vanwege de dreiging onder volstrekte anonimiteit. Journalist Van den Heuvel noemde De Vries bij naam tijdens een interview in een video op de website van de krant, op 26 mei.

Royce de Vries is de zoon van Peter R. de Vries, destijds adviseur en vertrouwensman van Nabil B. In maart 2018 werd B.’s onschuldige broer Reduan doodgeschoten, in september 2019 trof zijn advocaat Derk Wiersum hetzelfde lot. De 'noodkreet' van de familieleden van de kroongetuige staat vandaag in Het Parool.

Identiteit advocaat onthuld

Peter R. de Vries waarschuwde er op 17 mei in een gesprek met de politie voor dat kroongetuige B. de deal met het OM zou opschorten, staat in de aangifte. B. was erg ontevreden over de veiligheidsmaatregelen voor zijn verwanten. In het gesprek heeft de betrokken politieambtenaar gezegd dat het OM 'alles uit de kast zou halen op publicitair terrein en dat er dan ook ‘gelekt’ zou gaan worden', aldus de aangifte. 

Royce
Lees ook:
Royce de Vries gewaarschuwd voor ernstige dreiging

Ruim een week later was de identiteit van de advocaat onthuld, stellen de aangevers vast. Volgens hen staat 'buiten discussie' dat het lek bij justitie zit. Royce de Vries staakte na de moord op zijn vader zijn werkzaamheden voor de familieleden van B. Hij werd hiertoe aangespoord door zijn naasten. Begin januari maakte hij bekend dat de politie hem heeft gewaarschuwd voor een ernstige dreiging op zijn leven.

In de noodkreet noemt één van de zussen van B. de werkwijze van het OM 'rancuneus' en zegt ze dat ze bang is dat ze daar zelf ook het slachtoffer van wordt. "Ik ben radeloos en sta met mijn rug tegen de muur zonder Peter R. de Vries en zonder advocaat. Angstig voor fatale gevolgen, monddood en alleen."

Reactie OM

Het OM laat in een reactie weten: "Met de politie zet het Openbaar Ministerie zich onophoudelijk in om een grote groep betrokkenen bij het Marengo-proces te beveiligen tegen een tot nu toe ongekende dreiging. Het publiekelijk bekend worden van namen van advocaten leidt tot een nog complexere beveiligingsopdracht. Daar hebben we geen enkel belang bij. Aangezien er een onderzoek loopt, kunnen we er nu verder niet inhoudelijk op reageren."

'Marengo-kroongetuige
Lees ook:
'Marengo-kroongetuige Nabil B. krijgt geen geld van justitie'