Ga naar de inhoud
Verklaring aan medewerkers

RTL wil onderste steen boven bij The Voice: 'Dit is onacceptabel'

The voice of Holland Beeld © RTL

De onderste steen moet boven over wat zich achter de schermen van The Voice heeft afgespeeld. Dat zeiden RTL-directeuren Sven Sauvé en Peter van der Vorst in een interne briefing aan alle medewerkers van RTL Nederland. "Wij vragen ons de hele tijd af: hoe kon het dat wij niets wisten?"

"We zijn heel erg geschrokken", laten Sven Sauvé, de CEO van RTL Nederland, en Peter van der Vorst, programmadirecteur, vandaag weten in een livestream voor alle medewerkers van het bedrijf. "De aantijgingen in de mail van Boos waren zeer ernstig en kwamen als een complete verrassing."

Bandleider Jeroen Rietbergen, tot dit weekend de man van Linda de Mol en zwager van John de Mol, bekende afgelopen zaterdag 'contact van seksuele aard' te hebben gehad met vrouwen die bij het programma The Voice of Holland betrokken waren. In de verklaring van Rietbergen stond ook dat hij jaren geleden streng is aangesproken op zijn gedrag.

Sauvé laat weten dat RTL hier niet van op de hoogte was. "RTL is niet de opdrachtgever van Rietbergen. Wij wisten niets van een onderling gesprek dat hij heeft gehad met zijn opdrachtgevers."

Meer duidelijkheid

Sauvé hoopt dat het onafhankelijk onderzoek meer duidelijkheid zal bieden. Dat onderzoek wordt uitgevoerd door een advocatenkantoor 'met ruime ervaring op het gebied van onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag'. "ITV, het bedrijf dat The Voice produceerde, heeft het onderzoek ingesteld. Maar wij hebben geëist dat alle uitkomsten van het onderzoek naar alle transparantie worden gedeeld."

Seksueel
Lees ook:
Seksueel wangedrag bij The Voice of Holland: meer details en gevolgen bekend

De directie benadrukt ook dat er een meldpunt is geopend en roept iedereen op die te maken heeft gehad met grensoverschrijdend gedrag bij The Voice om zich te laten horen. Dat kan volledig anoniem.

Hoe kon dit? 

Van der Vorst zegt daarnaast dat hij en Sauvé zichzelf voortdurend de vraag stellen: 'Hoe kon het dat wij het niet wisten?' "Ook dat moet onderzoek gaan uitwijzen." Sauvé benadrukte dat er binnen het bedrijf een zerotolerancebeleid heerst op het gebied van onethisch en seksueel wangedrag. "Dit geldt ook voor de partners waarmee we samenwerken."

"Laat daar geen enkele twijfel over bestaan. Programma's moeten worden gemaakt in veilige omgeving. Deze mensen (deelnemers van The Voice, red.) komen met dromen en ambities en verhalen naar ons toe, en die mensen moeten we met respect behandelen. Daarom moet de onderste steen boven."

Twee van de oud-kandidaten van het talentenprogramma deden gisteren Beau hun verhaal: 

Oud-kandidate The Voice breekt: 'Hij ging voelen'

02:01
Oud-kandidate The Voice breekt: 'Dit is níét jouw schuld'