Cultuursector protesteert

Theaters en musea veranderen vandaag in kapsalons en sportscholen

19 januari 2022 01:00 Aangepast: 19 januari 2022 01:00
Twee vintage kappersstoelen staan klaar in het Amsterdamse Theater De Kleine Komedie. Beeld © ANP

Een korte coupe laten knippen? Of toch even een bootcamp meepakken? Vandaag openen tientallen theaters en musea de deuren als kapsalon of sportschool. Terwijl je je in het zweet werkt of je haar weer in model krijgt, kijk je naar een voorstelling die voor je neus wordt opgevoerd. Hiermee wil de cultuursector vragen om meer aandacht in het coronabeleid.

Alle sectoren zijn inmiddels weer open, behalve de horeca en de theaters, bioscopen en musea. Maar volgens de cultuursector kunnen ze veilig weer open omdat bezoekers afstand kunnen houden, mondkapjes dragen en met een coronatoegangsbewijs worden binnengelaten.

Daarom gaan ze vandaag actie voeren en openen ze hun deuren – maar niet als musea of theaters. Een normale opening mag namelijk niet met de geldende coronamatregelen.

Sporten in musea

Ruim zestig theaters openen als kapsalon, massagestudio of schoonheidssalon. Dat zijn namelijk locaties die wél weer open mogen. De bezoekers krijgen dan een knipbeurt, terwijl ze genieten van een voorstelling. Musea gaan om diezelfde reden sportlessen geven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wel sporten en naar kapper en niet naar film en restaurant, hoe zit dat?

De theateractie, genaamd 'Kapsalon Theater', is een initiatief van Sanne Wallis de Vries en Diederik Ebbinge. Het idee begon bij Ebbinge, die theater De Kleine Komedie in Amsterdam omdoopte tot Kapsalon De Kleine Komedie. Zo'n 200 klanten konden een afspraak maken voor een bezoek aan de kapper in De Kleine Komedie, terwijl artiesten optreden.

Landelijk uitrollen

Onder meer Claudia de Breij, Youp van ’t Hek en Brigitte Kaandorp staan op het podium. Het was binnen een minuut uitverkocht. Wallis de Vries vond het idee van Ebbinge zo leuk, dat ze aan hem vroeg of ze het landelijk mocht uitrollen. Zelf treedt ze op in het Rensentheater in Emmen. 

Steeds meer artiesten en theaters sluiten zich aan bij het initiatief. Door het hele land openen theaters hun deuren. Zo opent De Tamboer in Hoogeveen als kapsalon met cabaretier Thijs Kemperink en De Doelen in Rotterdam opent als beautysalon met muziek van onder meer het Rotterdams Philharmonisch Orkest. 

Inmiddels kun je bij ruim 60 theaters of musea terecht voor een knipbeurt of schoonheidsbehandeling. 

Concertgebouw

Ook het Concertgebouw en het Concertgebouworkest sluiten zich aan bij het initiatief. "Wij pleiten samen met alle cultuurinstellingen die meedoen voor een eerlijk perspectief", reageerde directeur Simon Reinink vanmorgen. "Keer op keer moesten we de afgelopen jaren vaststellen dat wij, als er sectoren open konden, achteraan moesten sluiten in de rij."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De regels op een rij: winkels en alle scholen open, horeca blijft dicht

Een vergelijkbaar plan: morgen kan in musea worden gesport. De Museumvereniging heeft de actie 'Museum Gym' opgezet als protest. "Waarom mogen commerciële doorstroomlocaties zoals Bijenkorf en IKEA wél open en culturele doorstroomlocaties niet?" De vereniging noemt het onverklaarbaar. 

Daarom openen tientallen musea de deuren zodat bezoekers zowel mentaal als fysiek kunnen sporten. Van een bootcamp bij Slot Loevestein, tot spierballen kweken in Museum Speelklok. Op sociale media reageren mensen enthousiast. "Prachtige actie", "Leuk initiatief" en "Jammer dat het hier niet in de buurt is."

Niet overal openen theaters en musea de deuren. Zo heeft de gemeente Nijmegen een streep gezet door het Kapsalon Theater van de plaatselijke schouwburg. Burgemeester Hubert Bruls geeft geen toestemming. Alle instellingen die van plan waren iets te organiseren, zijn door de gemeente gewaarschuwd dat de regels worden gehandhaafd.

Ook burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft laten weten dat ze de protestactie niet wil toestaan. De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG), waarbij 22 gemeenten zijn aangesloten, heeft eveneens gewaarschuwd. Het is nog niet bekend of andere gemeenten ook gaan ingrijpen.

'Regels zijn regels'

Burgemeesters Bruls is ook de voorzitter van het Veiligheidsberaad. Dat sprak maandagavond af dat demonstraties tegen coronamaatregelen niet mogen uitlopen op het onbeperkt openen van sectoren die nog gesloten moeten blijven.

"Regels zijn regels en die moeten gehandhaafd worden", zei Bruls. Het Veiligheidsberaad heeft wel heel veel begrip voor de noden van de horeca- en cultuursector en wil dat het kabinet deze ondernemers nog deze week duidelijkheid geeft.

Bekijk ook: Horeca ging afgelopen weekend uit protest open

Waar de winkels en kappers weer open mochten, moet de horeca nog steeds gesloten blijven. Uit protest gingen zaterdag toch een paar horecatenten open.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore