Ga naar de inhoud
Mist, hagel en natte sneeuw

Het blijft nog even mistig, en we krijgen ook te maken met winterse buien

Archieffoto van hardlopers in de mist Beeld © ANP

De grijze mistdeken waaronder we vanmorgen wakker werden, trekt langzaam weg. Maar wat ervoor in de plaats komt is een grijze, bewolkte dag met af en toe een beetje zon. En later deze week krijgen we te maken met winterse buien.

Laten we beginnen bij vandaag. "Het was vanmorgen van Zeeland tot de Waddeneilanden mistig", zegt Maurice Middendorp, meteoroloog bij Buienradar. "Dat lost geleidelijk aan op, maar het gaat wel moeizaam." Hij verwacht dat het op sommige plaatsen vrijwel de hele dag mistig blijft. "Het zal daar nauwelijks beter worden."

Op de mist- en zichtradar is te zien dat er soms slechts 100 meter zicht is: 

 

Het lijkt haast wel alsof het de laatste tijd vaker mistig is. Dat is niet heel verrassend, zegt Middendorp, omdat de lucht in de herfst en winter vochtiger is, waardoor er meer mist ontstaat. "Maar het valt wel op."

Vocht condenseert

De verklaring hiervoor is het hogedrukgebied dat boven ons land hangt. "Dat werkt eigenlijk als een deksel op de pan: vocht in de lucht concentreert zich aan het aardoppervlak. Als de lucht 's nachts afkoelt, condenseert het vocht en ontstaat mist", legt Middendorp uit. 

Dit
Lees ook:
Dit moet je doen bij dichte mist

Dat hogedrukgebied blijft nog even hangen, dus ook morgen hebben we te maken met een mistige ochtend. "Vooral in het zuiden van ons land kan het morgenvroeg een kleine wereld zijn." Het wordt zo'n 7 graden.

Hoe dat ook alweer zit met je autoverlichting als je rijdt in de mist, zie je in deze video:

Automobilisten vertrouwen in dichte mist op automatische lampen: 'Dat is niet voldoende'

01:53
Zelfs als je auto normaal automatisch de lichten regelt, moet je in de mist toch handmatig de juiste verlichting aanzetten.

"Maar donderdag komt de bezem door de lucht heen." Er trekken dan winterse buien over ons land, waardoor de mist tijdelijk verdwijnt. "Maar we krijgen er natte sneeuw, hardere wind en hagel voor in de plaats."

Lichte regen

Vrijdag klaart het weer iets op, en valt er enkel nog wat lichte regen of motregen, vooral in het noorden van ons land. Het weekend blijft vrijwel droog, maar het wordt wel bewolkt. "En de kans op mist wordt weer groter door een nieuw hogedrukgebied." Oppassen dus.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update