Ga naar de inhoud
Medewerkers beschuldigd

Seksueel wangedrag bij The Voice of Holland: meer details en gevolgen bekend

Ali B en Jeroen Rietbergen tijdens een liveshow van The Voice in 2019. Beeld © ANP

Ook The Voice Kids en The Voice Senior komen voorlopig niet meer op tv, en in talkshow BEAU vertelden twee oud-deelnemers geëmotioneerd over hoe zij werden behandeld. Sinds zaterdag bekend werd dat RTL voorlopig stopt met het uitzenden van talentshow The voice of Holland worden elke dag meer details en gevolgen bekend. Dit weten we tot nu toe.

1. Wat is er aan de hand?

The Voice of Holland is voorlopig stopgezet wegens vermeend seksueel grensoverschrijdend gedrag van enkele medewerkers. Het BNNVARA-programma BOOS van Tim Hofman kwam naar buiten met de beschuldigingen. Donderdag komt een aflevering van het BNN-VARA BOOS online, waarin de aantijgingen tegen de medewerkers worden behandeld.

Zender RTL en producent ITV, het bedrijf dat The Voice maakt, zeggen niets te hebben geweten van seksueel wangedrag. Maar ze vonden de beschuldigingen zo ernstig en schokkend dat besloten is een onafhankelijk onderzoek in te stellen, en tot die tijd The Voice niet uit te zenden. Ook The Voice senior en The Voice kids zijn voor onbepaalde tijd van de buis gehaald

2. Om wie gaat het?

De bandleider van The Voice, Jeroen Rietbergen, heeft bekend dat de aantijgingen van seksueel wangedrag tegen hem waar zijn. Hij is opgestapt. Hij had relaties van 'seksuele aard' met vrouwen die betrokken waren bij The Voice of Holland, meldde hij.

Linda de Mol maakte maandag bekend dat ze haar relatie met Rietbergen heeft verbroken en voorlopig stopt met werken. Ze beschreef de situatie als een 'vreselijke nachtmerrie'. Johnny de Mol, neef van Linda, noemde Rietbergen in zijn eigen talkshow HLF8 'een ongelooflijke klootzak'. Televisieproducent John de Mol, bedenker van The Voice, (en broer van Linda en vader van Johnny) heeft nog niet gereageerd. 

Het gaat niet alleen om Rietbergen. Tegen coach Ali B is begin vorige week aangifte gedaan, naar verluidt door een oud-deelnemer van The Voice. Het OM besluit binnenkort of er een onderzoek komt. Ali B herkent zich niet in de beschuldiging. "Ali heeft nooit misbruik gemaakt van zijn positie en heeft zich nooit seksueel grensoverschrijdend gedragen", maakte zijn management bekend. 

Om welke medewerker(s) het nog meer gaat, is niet bekendgemaakt. 

3. Hoe reageren oud-deelnemers?

Bij talkshow BEAU schoven maandagavond twee oud-kandidaten aan, die een beeld schetsten van hoe het er achter de schermen bij The Voice aan toeging. Nienke Wijnhoven, die het in 2018 tot de finale schopte, vertelde hoe charmant bandleider Jeroen Rietbergen was, maar ook hoe hij steeds een stapje verder ging. 

"Er was een situatie waarin hij zei dat er allemaal studio's boven waren en dat ik die mocht zien." Toen ze boven waren 'ging hij wel even voelen', zei Wijnhoven. In het fragment hieronder is te zien dat ze geëmotioneerd raakte toen ze erover vertelde.

Oud-kandidate The Voice breekt: 'Hij ging voelen'

02:01

Ook te gast bij BEAU was Kirsten Berkx, ze deed in 2017 mee aan het programma. Toen ze na een repetitie door de gang liep in een soort van 'pyjama' kreeg ze een vervelende opmerking van Rietbergen. "Wat heb jij een geil broekje aan, zei hij." 

Beide vrouwen durfden destijds niets van zijn gedrag zeggen. Bijvoorbeeld omdat ze de schuld bij zichzelf legden, maar ook omdat ze voor deelname aan The Voice een indrukwekkend dik contract hadden getekend. "Je hebt een contract getekend waarvan je bij god niet meer weet wat erin staat", verwoordde Wijnhoven het. 

4. Hoe reageren de presentatoren en coaches?

Anouk, een van de coaches van The Voice, maakte dit weekend in een video bekend dat ze stopt. Ze noemt het programma 'een corrupte bende'.

Presentator Chantal Janzen zei al eerder geen goed woord over te hebben voor de partijen en mensen die al jarenlang op de hoogte waren van de aantijgingen van seksueel wangedrag bij The Voice. Ook presentator Martijn Krabbé liet weten 'compleet overvallen' en 'in shock' te zijn door het nieuws.

De manager van coach Waylon reageerde met de boodschap dat dit in ieder geval niet over hem gaat. "Het is gewoon heel erg triest. Er was bij ons niets over bekend en wij zijn ook niet gebeld door Tim, waarschijnlijk omdat wij hier niets mee te maken hebben."

Ook Glennis Grace, die nog maar net als coach bij het programma zit, laat via haar manager weten 'in shock' te zijn.

5. Wat zijn de gevolgen voor het tv-programma?

Het programma bestaat uit totaal 15 afleveringen. Daarvan zijn er 12 opgenomen en 2 al uitgezonden. De laatste 3 zouden live worden uitgezonden. Die opgenomen afleveringen blijven - in elk geval voor nu - op de plank liggen.

Sponsors van het programma trekken zich terug. Dit weekend zeiden T-Mobile en Lidl al te stoppen. Maandag kwamen daar Isla Pastilles en Renault bij. 

6. Hoe nu verder? 

De eerste stap is een onafhankelijk onderzoek naar wat er precies gebeurd is. ITV, de producent van het programma The voice of Holland, heeft in een persbericht de oproep gedaan aan slachtoffers van ongepast gedrag en getuigen om zich te melden. ITV belooft dat de informatie rechtstreeks naar de advocaten van bureau Van Doorne gaat, die het onderzoek doen.

Talpa
Lees ook:
Talpa reageert niet op uitspraken Johnny de Mol over zijn vader