Niet verplicht

5- tot 11-jarigen vanaf vandaag uitgenodigd voor coronaprik

18 januari 2022 04:46
Een jongetje krijgt een coronavaccinatie, ter illustratie. Beeld © ANP

Ouders van jonge kinderen tussen de 5 en 11 jaar oud krijgen vanaf vandaag een brief op de mat met een uitnodiging voor een coronaprik. Zij kunnen telefonisch een afspraak maken. De eerste prikken worden dan volgende week gezet in speciale 'kinderstraten' van de GGD.

Bijna de helft van de ouders van kinderen onder de 12 is 'waarschijnlijk of zeker bereid' om de kinderen te laten vaccineren, blijkt uit een enquête die het RIVM eind november hield. Er is geen landelijke richtlijn, een coronavaccinatie is voor jonge kinderen dan ook niet verplicht.

Omdat veel ouders twijfelen, leggen we in deze video de voors en tegens van een coronavaccin voor jonge kinderen uit: 

Ouders moeten beslissen of ze hun kind een coronavaccinatie willen geven of niet. Voor sommigen een lastig dilemma. We legden kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning de belangrijkste vragen voor.

De Gezondheidsraad had in december geadviseerd om 5- tot en met 11-jarigen te vaccineren. Bij de meeste kinderen zal een coronabesmetting 'zeer mild' verlopen, maar een kleine groep kan zo ziek worden dat ze in een ziekenhuis moeten worden opgenomen.

Epidemioloog Patricia Bruijning zegt het volgende over de kans voor jonge kinderen om opgenomen te worden vanwege een coronabesmetting: "De risico's zijn heel erg klein, maar niet nul."

Over eventuele gevaren van het vaccin zegt Bruijning zich geen zorgen te maken. Zij verwacht dat jonge kinderen dezelfde bijwerkingen kunnen ondervinden als volwassenen, maar voorziet geen andere gevaren. 

Geen gevolgen voor ongevaccineerde kinderen

Kinderen die geen coronaprik krijgen, mogen daar geen gevolgen van ondervinden. Ze moeten bijvoorbeeld gewoon naar school kunnen gaan, benadrukt de Gezondheidsraad.

Ouders die hun kind willen laten vaccineren, kunnen telefonisch een afspraak maken. Alle kinderen van hetzelfde gezin kunnen dan tegelijkertijd geprikt worden. Op de vaccinatielocaties van de GGD's worden aparte 'kinderstraten' neergezet. "Vaccineerders nemen extra tijd voor de kinderen, bieden extra zorg. Hun ouders zijn er bij, dat moet allemaal op een rustige manier", liet een woordvoerder van de GGD eerder weten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Je kind inenten tegen corona? Er geldt géén landelijk advies, ouders moeten het zelf weten

Kwetsbare kinderen van 5 tot en met 11 jaar kunnen nu al worden gevaccineerd. Zij hebben een medische aandoening, zoals ernstige astma, een aangeboren hartafwijking of het downsyndroom. Daardoor lopen zij bij een coronabesmetting mogelijk meer gevaar.

Het ministerie van Volksgezondheid schat dat het in totaal om ongeveer 8000 kinderen van die leeftijden gaat, van wie ongeveer duizend tot nu toe zijn gevaccineerd.

'Kinderdosis' van Pfizer/BioNTech

Bij kwetsbare kinderen zitten er vier weken tussen de eerste en tweede prik. Bij niet-kwetsbare kinderen wordt de tweede prik na acht weken gegeven. Kinderen van 0 tot en met 4 jaar kunnen nog niet gevaccineerd worden. De kinderen krijgen een 'kinderdosis' van het vaccin van Pfizer/BioNTech.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gezonde jonge kinderen en vaccinatie: dit is wat we weten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore