Ga naar de inhoud
Sterke koopkrachtdaling

Nibud: iedereen gaat erop achteruit, gemiddeld 40 euro per maand

Grote groepen huishoudens krijgen maandelijks tientallen euro's minder te besteden. Beeld © ANP

Vrijwel alle Nederlandse huishoudens gaan er dit jaar volgens Nibud op achteruit. Gemiddeld zullen gezinnen met kinderen maandelijks zo'n 40 euro minder te besteden hebben. Wie zijn of haar loon niet ziet stijgen, moet rekening houden met een koopkrachtdaling tot ruim 200 euro per maand. "En miljoenen huishouden budgetteren zich nu al suf om alle rekeningen betaald te krijgen."

Dat zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart over de berekeningen die het instituut vandaag publiceert. Zulke sterke koopkrachtdalingen als dit jaar zijn volgens het Nibud de laatste jaren niet meer voorgekomen.

Prijsstijging gas en electriciteit

Bij tweeverdieners met meerdere kinderen kan de terugval zomaar meer dan 100 euro zijn. De grote boosdoener? Dat is de hoge inflatie, stellen onderzoekers van het Nibud. Die is flink opgelopen, vooral door de hoge energieprijzen.

Op Prinsjesdag, in september vorig jaar, was het Nibud ook al somber. Maar de verwachtingen zijn in de berekeningen van vandaag verder naar beneden bijgesteld. Het instituut had bijvoorbeeld niet voorzien dat de prijzen voor gas en elektriciteit in de afgelopen maanden zó ver op zouden lopen.

Nibud
Lees ook:
Nibud waarschuwt: mbo'ers laten honderden euro's liggen

Het Nibud heeft gerekend met een inflatie van 3 procent, zoals De Nederlandsche Bank (DNB) voorziet voor dit jaar. Als de inflatie nog verder oploopt zullen mensen nog minder in de portemonnee overhouden, waarschuwt het instituut.

Hoge huur of bijstandsuitkering

Directeur Vliegenthart maakt zich vooral zorgen over de 2 miljoen Nederlandse huishoudens die nu al hun best moeten doen om financieel het einde van de maand te halen.

Hij heeft het dan vooral over mensen met een bijstandsuitkering en mensen met een hoge huur, die structureel klem lijken te zitten. Ook voor ouderen met alleen AOW en een klein pensioen is deze koopkrachtdaling waarschijnlijk zwaar.

De
Lees ook:
De prijzen stegen harder dan de lonen, koopkracht daalt

Maar veel meer Nederlanders zullen goed op moeten letten. "Velen krijgen deze week een loonstrookje waarbij het nettosalaris hoger is dan wat ze vorig jaar kregen, en toch vliegt het geld sneller de portemonnee uit", legt Vliegenthart uit. "Het hogere salaris verdwijnt na een paar keer boodschappen doen door de hogere prijzen in de supermarkt."

Wat de plannen uit het recente coalitieakkoord voor de portemonnee betekenen, kan het Nibud nog niet zeggen. Aan die berekeningen wordt nog gewerkt.

Coalitie
Lees ook:
Coalitie smijt met miljarden: hoe gaan we die plannen betalen?