Mogelijk kankerverwekkend

'185 Nederlanders met rechtsbijstand vanwege haperende apneu-apparaten Philips'

18 januari 2022 02:09 Aangepast: 18 januari 2022 04:11
Een apneu-apparaat, ter illustratie. Beeld © ANP

Zeker 185 Nederlanders zijn inmiddels naar een advocaat gestapt of krijgen rechtsbijstand vanwege de haperende apneu-apparaten die Philips vorig jaar terugriep. Deze groep Nederlanders die de apparaten gebruikte vanwege slaapapneu, zegt er gezondheidsklachten door te hebben gekregen.

Dat schrijft het FD. De krant heeft een rondgang gemaakt langs verschillende rechtsbijstandsverzekeraars en een advocatenkantoor die patiënten bijstaan.

Kan kanker veroorzaken

Philips riep vorig jaar apneu-apparaten terug omdat deze gezondheidsklachten bleken te kunnen veroorzaken. De CPAP-apparaten, zoals de apneumaskers eigenlijk heten, zorgen ervoor dat er 's nachts een continue stroom van zuurstof via een masker in de luchtwegen wordt geblazen van mensen die leiden aan slaapapneu, een aandoening waarbij iemand in zijn slaap soms kort stopt met ademhalen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Apneupatiënten en longartsen hebben vragen na bericht Philips over schadelijke apparatuur

De apparaten bleken niet goed te werken en duizenden Amerikaanse gebruikers stapten al naar de rechter om een schadevergoeding te eisen.

Droge keel en benauwd

Volgens het FD staat advocatenkantoor SAP uit Amersfoort inmiddels ruim honderd Nederlandse patiënten bij die kampen met gezondheidsklachten. Volgens de krant staan DAS en Achmea Rechtsbijstand ieder zo'n veertig apneupatiënten bij, ook zij vrezen dat hun klachten zijn veroorzaakt door het gebruik van de Philips-apparaten.

Het gaat voornamelijk om benauwdheid en een droge keel, wat mogelijk werd veroorzaakt door het gebruik van de apneu-apparaten. Patiënten zouden ook kanker kunnen krijgen door het inademen van brokjes schuim en schadelijke stoffen.

Miljoenen apparaten vervangen

Philips verwacht 5,2 miljoen apparaten te moeten vervangen of repareren. In de VS moet het bedrijf mogelijk miljarden betalen aan schadevergoedingen. Een advocaat zei daar eind vorig jaar tegen RTL Nieuws over dat het 'een van de grootste medische rechtszaken ooit' kan worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Megarechtszaak tegen Philips om apneu-apparaten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore