Auto achtergelaten in Gorinchem

Gezochte Belg aangehouden, Amber Alert voor nog vermist jongetje (4)

17 januari 2022 18:55 Aangepast: 18 januari 2022 10:47
Dave De K. en Dean.

De 34-jarige Dave de K. is vanmiddag aangehouden in het dorp Meerkerk in de buurt van Utrecht. Hij werd sinds woensdag vermist. De 4-jarige jongen Dean is nog niet gevonden. De K. wordt verdacht van het ontvoeren van het kind. Hij werd in het verleden al eens veroordeeld voor de gewelddadige dood van zijn stiefzoon.

Voor de jongen gaat er een Amber Alert uit. Dat gebeurt omdat het verhoor met de verdachte nog niet heeft geleid tot de verblijfplaats van het kind.

Dean is 102 centimeter lang. Tijdens zijn verdwijning droeg hij een donkerblauwe jas met rode strepen, liet de politie weten.

De K. had zijn auto achtergelaten bij een bedrijf in Gorinchem, bleek uit verder onderzoek van de politie. De auto is daar veiliggesteld. 

Het rechercheteam in Nederland werkt nauw samen met de Belgische rechercheurs die het onderzoek zijn gestart. Een woordvoerder van het Belgische Openbaar Ministerie (OM) in Oost-Vlaanderen zegt dat De K. op dit moment wordt verhoord. Over de inhoud wil het OM nog geen details verstrekken. "Het onderzoek is in volle gang. Alles wordt in werk gesteld om het jongetje levend terug te vinden."

Afgelopen woensdag verdween De K. met de 4-jarige Dean Verberckmoes uit Sint-Niklaas, niet ver van de Nederlandse grens bij Zeeland. De Belgische politie verspreidde gisteren een signalement van de twee, samen met het type auto waarin de man rijdt. Het ging om een grijze Peugeot 206 met nummerplaat 2-ACR-250. 

Veroordeeld voor dood stiefzoon

De K. is in het verleden veroordeeld voor de gewelddadige dood van zijn stiefzoon. Dat bevestigt het OM in Gent aan RTL Nieuws. Hij kreeg in 2010 tot tien jaar cel opgelegd voor de fatale mishandeling van peuter Miguel.

Miguel werd in juni 2008 met zwaar hoofdletsel en verwondingen over het hele lichaam binnengebracht bij een ziekenhuis in Antwerpen. Enkele dagen later overleed de jongen aan een hersenvliesontsteking.

De K. werd tot 10 jaar cel veroordeeld voor het geweld, de moeder van Miguel kreeg 2 jaar gevangenisstraf opgelegd voor nalatigheid. Ze had nagelaten om zo snel mogelijk adequate hulp te zoeken voor haar zoon. De K. stond indertijd bekend als een drugsgebruiker die agressief kon zijn.

Emotionele oproep

De moeder van Dean deed eerder een emotionele oproep aan de oppas waarin ze smeekte haar zoon terug naar huis te brengen.

De moeder van het 4-jarige jongetje dat sinds woensdag vermist is, doet een emotionele oproep aan de oppas om haar zoontje terug te brengen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore