Brandstichting via brievenbus

Volendamse vrouw (81) krijgt 2 jaar cel voor moordpoging op buren

17 januari 2022 17:57
De brandweer aan het werk bij het huis in Volendam in april vorig jaar Beeld © ANP

De rechtbank in Alkmaar heeft een 81-jarige vrouw uit Volendam twee jaar cel opgelegd voor een poging tot moord op haar buren. De vrouw stichtte op 10 april vorig jaar brand in de woning van haar buren, die eveneens op leeftijd zijn. Het paar wist te ontvluchten door uit een raam op de eerste verdieping te klimmen.

De verdachte en haar buren hadden al jaren een moeizame verstandhouding, waarbij het meer dan eens tot confrontaties is gekomen. In april ging het om geluidsoverlast, die de vrouw op een gegeven moment te veel werd.

Brandstichting

Op de bewuste dag stichtte ze via de brievenbus brand in de betreffende woning, terwijl ze wist dat haar buren op dat moment waarschijnlijk nog lagen te slapen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

80-jarige vrouw aangehouden voor brandstichting, twee gewonden

Volgens de rechtbank is het aan een rookmelder, doortastend optreden van omstanders én de slachtoffers zelf te danken dat er geen doden zijn gevallen. De vrouw zelf is na de brandstichting naar haar eigen huis gegaan en heeft zich niet om de slachtoffers bekommerd. Zij heeft verklaard dat ze in een vlaag van verstandsverbijstering heeft gehandeld.

Poging tot moord

Camerabeelden spreken dat tegen, meent de rechter. Op de beelden oogt de vrouw 'rustig en gedecideerd'. Tegen een voorbijganger, die getuige was van de brandstichting, zei ze: "Ja, ik ben er helemaal klaar mee, ze maken de hele nacht drukte, ik steek het in de fik."

Dat wijst volgens de rechtbank op een vooropgezet plan. Daarmee heeft de vrouw zich niet alleen schuldig gemaakt aan brandstichting, maar ook aan poging tot moord.

Hoge leeftijd 

De rechtbank neemt het de vrouw kwalijk dat zij de schuld grotendeels buiten zichzelf blijft leggen, ondanks haar spijtbetuigingen. Bij het bepalen van de straf hield de rechter onder meer rekening met de hoge leeftijd van de verdachte. Zij had een blanco strafblad.

In afwachting van haar proces is de vrouw eerder op vrije voeten gesteld. De rechter wees een eis van het Openbaar Ministerie om haar direct weer vast te zetten af. De vrouw kan daarom ook een eventueel hoger beroep in vrijheid afwachten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore