Vlakbij Eindhoven

Dode wolf gevonden op vluchtstrook A67

17 januari 2022 17:20
Wolf doodgereden A67 Beeld © BIJ12

Op de vluchtstrook van de A67 ter hoogte van Ekenrooi, niet ver van Eindhoven, is vanochtend vroeg een dode wolf gevonden. Vermoedelijk is het mannetje aangereden en om het leven gekomen.

Dat zegt een woordvoerster van Rijkswaterstaat. Rond middernacht kreeg de overheidsinstantie een tip dat er een dode vos langs de snelweg zou liggen. "Toen onze weginspecteur ging kijken trof ze er een dode wolf aan", zegt de woordvoerster.

De wolf is meegenomen naar het Dutch Wildlife Health Center (DWHC) van Universiteit Utrecht voor verder onderzoek.

Zevende keer wolf doodgereden

Ook Wageningen Environmental Research doet onderzoek, waarbij leeftijd, maaginhoud en conditie van het dier in kaart worden gebracht. Dit soort onderzoeken maken deel uit van het Interprovinciaal Wolvenplan. "Daarin staat hoe we omgaan met de wolf en hoe aanrijdingen met wolven worden afgehandeld", zegt de woordvoerster. Halverwege februari is het onderzoek naar verwachting klaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wolf slaat toe in Steenbergen en bijt drie schapen dood

Het is de zevende keer dat er een wolf wordt doodgereden sinds het roofdier in 2019 in Nederland terugkeerde. Boerenbelangenorganisatie ZLTO vraagt zich af of Nederland 'met zijn hoge bevolkingsdichtheid en intensieve infrastructuur' geschikt is voor de wolf. Nog los van de schade aan landbouwhuisdieren, zegt de organisatie.

Wolvenkenner Hugh Jansman van de Wageningen Universiteit denkt van wel, al zal het verkeer de belangrijkste doodsoorzaak voor wolven blijven, erkent hij. "Dat hoeft een gezonde populatie echter niet in de weg te staan", zegt Jansman.

Beschermen tegen verkeer

De Zoogdiervereniging wil dat er haast gemaakt wordt met maatregelen om de wolf te beschermen tegen verkeer. Dit jaar verschijnt naar verwachting een nieuw Interprovinciaal Wolvenplan met maatregelen om het roofdier, maar ook landbouwhuisdieren en mensen te beschermen.

DNA-onderzoek moet uitwijzen of de doodgereden wolf een zwerver uit Duitsland was op zoek naar een nieuw territorium. Het kan ook gaan om de mannetjeswolf uit zuidelijk Europa, die sinds 2020 een territorium heeft afgebakend in de buurt van de plek van de aanrijding.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore