Medewerkers beschuldigd

Seksueel wangedrag bij The Voice of Holland: de ontwikkelingen tot nu toe

17 januari 2022 17:11 Aangepast: 17 januari 2022 17:21
Studio 22, de studio waar de liveshows van The Voice plaatsvinden. Beeld © ANP

Nog een sponsor die zich terugtrekt, advocaten die gaan onderzoeken wat er gebeurd is en een emotioneel statement van Linda de Mol. Sinds zaterdag bekend werd dat RTL voorlopig stopt met het uitzenden van talentshow The voice of Holland regent het reacties en worden gevolgen langzaam duidelijk. Dit weten we tot nu toe over de misstanden bij The Voice of Holland.

1. Wat is er aan de hand?

The Voice of Holland is voorlopig stopgezet wegens vermeend seksueel grensoverschrijdend gedrag van enkele medewerkers. Het BNNVARA-programma BOOS kwam naar buiten met de beschuldigingen. Komende donderdag komt een aflevering van het BNN-VARA BOOS online, waarin de aantijgingen tegen de medewerkers uitgebreid worden behandeld.

Zender RTL kreeg al informatie van BOOS en vond die beschuldigingen zo ernstig en schokkend dat besloten is een onafhankelijk onderzoek in te stellen en tot die tijd The Voice niet uit te zenden. Ook The Voice senior en The Voice kids zijn voor onbepaalde tijd van de buis gehaald.

2. Om wie gaat het?

De bandleider van The Voice, Jeroen Rietbergen erkende zaterdag dat de aantijgingen van seksueel wangedrag tegen hem waar zijn en stapte op. Hij had relaties van 'seksuele aard' gehad met vrouwen die betrokken waren bij The Voice of Holland, meldde hij.

Vandaag maakte Linda de Mol bekend dat ze haar relatie met Rietbergen heeft verbroken en voorlopig stopt met werken. "Ik heb inmiddels mijn relatie verbroken, Jeroen woont niet meer bij mij", schreef de presentatrice op linda.nl. Linda is de zus van John de Mol, de bedenker van The Voice.

Het gaat niet alleen om Rietbergen. Tegen coach Ali B. is aangifte gedaan, naar verluidt door een oud-deelnemer van The Voice. Het Openbaar Ministerie zegt tegen RTL Nieuws dat de aangifte begin vorige week is gedaan en er na dit weekend geen aangifte is bijgekomen. Het OM besluit binnenkort of er een onderzoek komt. 

Ali B herkent zich niet in de beschuldiging, zei hij dit weekend. "Ali heeft nooit misbruik gemaakt van zijn positie en heeft zich nooit seksueel grensoverschrijdend gedragen", maakte zijn management bekend. Het is niet bekendgemaakt om welke medewerker(s) het nog meer gaat. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Linda de Mol legt werkzaamheden neer, 'ik zit in vreselijke nachtmerrie'

3. Hoe reageren de presentatoren en coaches?

Anouk, een van de coaches van The Voice, heeft via Instagram laten weten niet terug te zullen komen bij het programma. Ze noemt het 'een corrupte bende'.

Presentator Chantal Janzen zei zondag op Instagram geen goed woord over te hebben voor de partijen en mensen die al jarenlang op de hoogte waren van de aantijgingen van seksueel wangedrag bij The Voice. Ook presentator Martijn Krabbe liet weten 'compleet overvallen' en 'in shock' te zijn door het nieuws.

De manager van coach Waylon liet weten dat dit in ieder geval niet over hem gaat. "Het is gewoon heel erg triest. Er was bij ons niets over bekend en wij zijn ook niet gebeld door Tim, waarschijnlijk omdat wij hier niets mee te maken hebben." Ook Glennis Grace, die nog maar net als coach bij het programma zit, laat via haar manager weten 'in shock' te zijn.

4. Wat zijn de gevolgen?

Het programma bestaat uit totaal 15 afleveringen. Daarvan zijn er 12 opgenomen en 2 al uitgezonden. De laatste 3 zouden live worden uitgezonden. Die opgenomen afleveringen blijven - in elk geval voor nu - op de plank liggen.

Sponsors van het programma trekken zich terug. Dit weekend zeiden T-Mobile en Lidl al te stoppen. Vandaag kwamen daar Isla Pastilles en Renault bij. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ITV roept getuigen en slachtoffers van wangedrag op zich te melden

5. Hoe nu verder? 

De eerste stap is een onafhankelijk onderzoek naar wat er precies gebeurd is. ITV, de producent van het programma The Voice of Holland, heeft vandaag in een persbericht de oproep gedaan aan slachtoffers van ongepast gedrag en getuigen om zich te melden. ITV belooft dat de informatie rechtstreeks naar de advocaten van bureau Van Doorne gaat, die het onderzoek doen.

Bekijk ook: Minister over The Voice-rel: 'Doe aangifte als je slachtoffer bent'

Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz-Zegerius heeft gereageerd op de commotie rondom het programma The Voice of Holland wegens seksueel wangedrag. De minister is geschrokken van het nieuws dat dit weekend naar buiten is gekomen. "Het is heel

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore