'Ja hoor, het is weer zover', klinkt het bij ouders met jonge kinderen, als ze horen dat een derde kind in de klas een positieve testuitslag heeft gekregen. Bij drie besmettingen betekent het: iedereen naar huis. Is die regel nou echt nodig? "Dit is onhoudbaar", zeggen ouders.
Twee positieve gevallen in de klas? Licht je collega's dan maar vast in, want de kans zit er dik in dat het derde geval zich spoedig zal melden en dat je je werkverplichtingen niet helemaal kunt nakomen.
De eerste week na de kerstvakantie ging het nog best aardig op de scholen, maar nu in de tweede week schieten de besmettingen weer omhoog. Dat betekent ook: veel kinderen die thuis moeten blijven. Kan dat niet anders? De ene na de andere ouder beklaagt zich op sociale media over de huidige maatregelen.
Werkend bestaan onmogelijk
"De quarantainevoorschriften maken het voor gezinnen met kleine kinderen de facto onmogelijk om een normaal werkend bestaan te leiden", klaagt Yoeri Albrecht, directeur debatcentrum De Balie in Amsterdam, op Twitter.
Anderen vragen zich af of het niet beter is om het quarantainebeleid aan te passen aan de nieuwe omikronvariant, die meer besmettelijk maar ook minder ziekmakend is. "Heel snel aanpassen svp dat beleid van klassen naar huis na drie besmettingen", schrijft een ander:
Stichting BOOR verzorgt het openbaar basisonderwijs en voortgezet onderwijs van 75 scholen in Rotterdam. Woordvoerder Dorieke Hammink ziet 'een grote stijging' van coronagevallen op scholen. "Je ziet gewoon met die omikronvariant hoe snel het oploopt. Je kan je vingers erop natellen dat het voor uitval gaat zorgen."
Regels te streng?
De quarantaineregels zijn sinds dit weekend versoepeld, geboosterde leerkrachten hoeven niet naar huis bij een besmetting in de klas. Voor leerlingen geldt dat niet. Die moeten bij drie besmettingen naar huis. En dat gebeurt steeds vaker.
Of regels te streng zijn of niet, dat is moeilijk te zeggen, zegt de woordvoerder. Het is een dilemma. "Je wilt continuïteit bieden, maar ook dat mensen veilig hun werk kunnen doen. Het kan ook per school verschillen. Op de ene school heb je wellicht een team met veel oudere leerkrachten of leerkrachten met een kwetsbare gezondheid, terwijl dat in een ander team nauwelijks speelt."

Bestuursvoorzitter Harrie van de Ven van Optimus, met 41 basisscholen de grootste scholenkoepel in de regio Noordoost-Brabant, vertelt dat deze week 5 van de 130 klassen naar huis gestuurd zijn. Vorige week werd nog maar één klas naar huis gestuurd.
'Maatregel versoepelen'
Op dit moment is het nog te doen, zegt Van de Ven. Zeker in vergelijking met vóór de kerstvakantie. Maar hij 'vindt het nogal wat', dat telkens 20 of meer leerlingen de dupe zijn van drie besmettingen. Hij vreest dat er de komende tijd nog veel meer klassen naar huis gestuurd worden.
De onderwijsbestuurder zegt ook: "Als de veiligheid en gezondheid niet echt een gevaar vormen, dan ligt het voor de hand om die maatregel van drie leerlingen te versoepelen."

Ook de voorzitter van de Algemene Vereniging voor Schoolleiders roept op tot een verruiming van de quarantaineregel. "Mits het veilig kan", zegt een woordvoerder.
Druk op de zorg
Maar komt die versoepeling er ook? Voorlopig moeten we het doen met de woorden van coronaminister Ernst Kuipers in de laatste persconferentie: "Gaat bij wezen van spreken vanaf morgen de druk op de zorg gestaag en daarna accelererend omhoog, dan is dat een belangrijke factor om mee te nemen", zei Kuipers. "Blijft die naar verhouding eigenlijk laag, ja, dan hebben we meer ruimte, los van besmettingsaantallen en uitval door quarantaine et cetera, om iets meer te doen."