'Levensbedreigende situatie'

Rechter: Nederland hoeft Afghaanse gezinnen niet met spoed te evacueren

17 januari 2022 10:28 Aangepast: 17 januari 2022 10:34
Archieffoto, Afghaanse vluchtelingen komen aan in een asielzoekerscentrum. Beeld © ANP

Nederland hoeft zich niet extra in te spannen om vier Afghaanse gezinnen zo snel mogelijk te evacueren uit Afghanistan. Dat heeft de rechter in Den Haag besloten. Vier gezinnen hadden een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse staat. Ze eisten dat Nederland hen zo snel mogelijk weghaalt uit Afghanistan.

Het gaat in totaal om zeventien mensen, onder wie tien kinderen. Sommigen hebben zelf gewerkt voor de Nederlandse missie daar, bijvoorbeeld als tolk. Of ze zijn familie van mensen die voor de Nederlanders hebben gewerkt.

Drie gezinnen staan op de evacuatielijst van het ministerie van Buitenlandse Zaken, een gezin zou daar aanvankelijk wel op staan maar dat is nu een twistpunt. Daarover zegt de rechter nu dat de staat moet overwegen deze familie alsnog de kans te bieden naar Nederland te komen.

'Gezinnen in levensgevaar'

Tijdens de behandeling van het kort geding zei de advocaat van de gezinnen dat ze liever niet in de rechtbank in Den Haag had gestaan. "We spreken hier over een levensbedreigende situatie. Dit had niet juridisch afgedwongen moeten worden."

Advocaat Barbara Wegelin noemde het 'heel spijtig te constateren' dat dit kort geding nodig is, vier maanden na de machtsovername door de taliban. "Deze mensen verkeren in levensgevaar en hebben bescherming nodig."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Ministerie: nog 573 mensen uit Kabul geëvacueerd'

De landsadvocaat liet de rechter weten te verwachten 'binnen een maand' een evacuatie te kunnen regelen. "Maar we kunnen geen harde toezeggingen doen, het is een heel ingewikkelde situatie."

Ze ontkent dat de Nederlandse staat niet voldoende doet om de mensen naar Nederland te halen. Volgens de landsadvocaat is het ook niet zo dat andere landen meer doen dan Nederland. "Wij hebben ons aan regels te houden, net als andere landen. Misschien zijn er via niet-gouvernementele organisaties dingen geregeld, maar dat kunnen wij niet."

Evacuees uit Afghanistan

  • In totaal hebben 3211 Afghanen asiel aangevraagd in Nederland in 2021.
  • Op 15 augustus viel de regering van Afghanistan en namen de taliban de macht over. Dat gebeurde toen westerse landen hun troepen uit Afghanistan terugtrokken. Sindsdien hebben 2602 mensen asiel aangevraagd.
  • Nederland heeft ongeveer 2000 mensen geëvacueerd uit Afghanistan. Dat is een stuk meer dan verwacht, begin augustus werd nog uitgegaan van 250 tot 300 evacuees.
  • Hoeveel mensen nog voor evacuatie in aanmerking komen, is niet precies duidelijk. Vermoedelijk zijn het zo'n 1500 tot 2100 mensen.

Bekijk ook: Uit Afghanistan gevluchte Hamid: 'Zonder Nederland was dit niet gelukt'

De familie van Hamid verkeerde deze zomer in spanning. Terwijl de taliban de macht overnamen in Afghanistan, zat vader Hamid daar nog vast. In deze video uit december blikt de familie terug.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore