Ga naar de inhoud
Trein in opkomst

Vakantie in eigen land populair, vliegen op zijn retour

Beeld © Westend61 / Manu Reyes

Bijna de helft van de Nederlanders die dit jaar op vakantie gaan, blijft daarvoor in eigen land. Dat blijkt uit representatief onderzoek van de ANWB onder 2000 Nederlanders van 18 tot 80 jaar. 43 procent van de vakantiegangers is niet van plan om Nederland te verlaten.

De populairste binnenlandse reisbestemmingen zijn Limburg, Gelderland, Drenthe, en Zeeland. Verre bestemmingen zijn minder in trek. Na Nederland is Duitsland het populairste vakantieland, gevolgd door Frankrijk, Spanje en België. Bijna één op de vier vakantiegangers is van plan om minstens een keer te gaan kamperen. Vooral kleinschalige campings zijn populair, meldt de ANWB

Zo'n 8 op de 10 Nederlanders is van plan om dit jaar op vakantie te gaan. Niet geheel verrassend is de animo daarvoor het grootst onder jongeren (92 procent) en het laagst onder ouderen (72 procent).

Mag
Lees ook:
Mag een werkgever je verbieden om op wintersport te gaan?

Corona speelt ook dit jaar een belangrijke rol bij het nemen van een beslissing over de reisbestemming. Daarvoor kijken Nederlanders naar de plaatselijke coronamaatregelen, het aantal besmettingen in het beoogde vakantieland en de mogelijkheid om een reis te annuleren of verzetten. Verder zijn vakantiegangers als altijd op zoek naar goede deals, meldt de ANWB.

Interrailen in opkomst

De duurzame trein is met 17 procent duidelijk in opkomst als reismethode. Enkele jaren geleden bedroeg dat percentage nog maar 2,5 procent. Vliegen (40 procent) is sinds de coronapandemie juist minder in trek onder vakantiegangers. In 2019 was het vliegtuig nog de meest gekozen vervoersmethode, nu is dat de auto (64 procent).

Hoezo
Lees ook:
Hoezo vliegschaamte? Vliegen naar de zon nu populairder dan voor corona