Ga naar de inhoud
Dochter in ouderlijk huis

Mart en Tiny verhuizen naar een huis in de tuin voor als ze ooit mantelzorg nodig hebben

Mart en Tiny verbouwen hun loods tot een premantelzorgwoning. Beeld © RTL Nieuws

Een loods in de achtertuin verbouwen tot een woning voor als je ouders ooit mantelzorg nodig hebben? Zo'n pre-mantelzorgwoning is de oplossing voor Mart en Tiny (beiden 73). "We hebben op dit moment geen zorg nodig, maar we willen er klaar wel voor zijn."

Daarom verbouwen ze de loods naast hun huis tot een pre-mantelzorgwoning die leeftijdsbestendig is. Het wordt gelijkvloers, en daarnaast worden de doorgangen breed genoeg voor eventuele rolstoelen. "We hopen dat het nog lang niet nodig is, maar we willen er wel klaar voor zijn", vertelt Mart. 

Voorbereiden voor later

Hij woont al ruim veertig jaar samen met zijn vrouw Tiny in een woning in het buitengebied van Sevenum, in Limburg. Nu hebben ze nog geen mantelzorg nodig, maar ze willen wel voorbereid zijn.

Daarom vroegen ze hun kinderen of één van hen in het ouderlijk huis wilde wonen met hun gezin, en dat zij ernaast zouden wonen. "Onze dochter zag dat wel zitten. Ze vindt het super om terug te komen in het huis waar ze opgroeide."

Huizen
Lees ook:
Huizen opnieuw fors duurder: hoe kan Hugo de Jonge die prijsstijgingen te lijf gaan?

In lang niet alle gemeentes is het mogelijk om een pre-mantelzorgwoning te bouwen in de achtertuin voor jongere ouderen die nog geen zorg nodig hebben. Wel is het mogelijk om gewone mantelzorgwoningen te bouwen zonder vergunning, als de ouderen ouder zijn dan 75 jaar en mantelzorg nodig hebben.

Dat gaat dus niet op voor Mart en Tiny. "We zijn gezond en hebben geen mantelzorg nodig. Maar als het allemaal nog geregeld moet worden als het wel nodig is, ben je eigenlijk al te laat."

Vastgelopen woningmarkt

De gemeente Horst aan de Maas, waar Mart en Tiny wonen, gaf afgelopen zomer een vergunning om de loods te verbouwen. Vanwege de mogelijke zorg in de toekomst, maar ook vanwege de vastgelopen woningmarkt, legt wethouder Rudy Tegels uit. "Jonge mensen komen in de grote woning te wonen, en hun woning in het dorp komt weer vrij. Op die manier krijg je verschuivingen op de woningmarkt en dat hebben we nodig."

Mart en Tiny hopen volgend jaar in de pre-mantelzorgwoning te kunnen wonen. "We hopen hier onze laatste jaren te kunnen slijten. Met onze dochter en haar gezin in de buurt."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.