Ga naar de inhoud
Verschillende beschuldigingen

Seksueel wangedrag bij The Voice of Holland: dit is wat we tot nu toe weten

De studio van The Voice of Holland. Beeld © ANP

Er is zoveel commotie rondom het programma The Voice of Holland, dat ze er zelfs in het buitenland over praten. Wat is er precies aan de hand, hoe lang speelt het al en om wie gaat het? Vijf vragen en antwoorden.

1. Wat is er aan de hand?

Presentator Tim Hofman van het BNNVARA-programma #BOOS vroeg in augustus of deelnemers en medewerkers van talentenshows die wisten van ongepast gedrag zich wilden melden. Na maandenlang onderzoek komt er donderdag een aflevering van het programma #BOOS waarin de aantijgingen uitgebreid worden behandeld.

Gisteren werd bekend dat RTL voorlopig stopt met het uitzenden van 'The Voice of Holland' nadat bij de zender en producent ITV berichten van mogelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik binnen waren gekomen. RTL Nederland zegt niet op de hoogte te zijn geweest van de misstanden en heeft besloten een onafhankelijk onderzoek te laten doen.

2. Om wie gaat het?

Vlak na het bericht dat het programma voorlopig stopt, stapte Jeroen Rietbergen (50) per direct op. Hij erkent dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan ongepast gedrag. Rietbergen zegt in zijn statement dat hij 'contact van seksuele aard' heeft gehad met vrouwen die bij het programma zijn betrokken. Hij zou met hen ook 'seksueel getinte whatsappberichten' hebben uitgewisseld.

Hij zegt dat hij niet het idee had dat hij in een machtspositie zat. "Inmiddels ben ik mij er zeer bewust van geworden dat mijn eigen perceptie helemaal niet relevant is, maar veel meer de perceptie van betreffende vrouwen. En dat deze vrouwen dit misschien heel anders beleefd hebben."

Rietbergen is de bandleider van The Voice en de man van Linda de Mol. En dus de zwager van John de Mol, bedenker van het succesvolle programma.

Uit een verklaring van Rietbergen valt op te maken dat de programmamakers en zijn partner Linda de Mol al langer op de hoogte waren. Hij zegt dat hij er 'al een aantal jaren' zeer bewust van is dat hij in de fout is gegaan. "Vanaf het moment dat ik door mijn opdrachtgever streng ben aangesproken op mijn gedrag. Ik heb toen met grote schaamte mijn vrouw op de hoogte gesteld. Dat heeft tot gevolg gehad dat onze relatie is beëindigd en wij uit elkaar zijn gegaan, met veel verdriet voor mijn gezin."

Door therapie zegt hij dat zijn gedrag heeft kunnen veranderen en dat hij weer terug is bij zijn gezin, 'hoe moeilijk de situatie voor mijn vrouw ook is geweest en nu weer is'.

Jeroen
Lees ook:
Jeroen Rietbergen, bandleider TVOH, weg vanwege seksueel ongepast gedrag

Het gaat niet alleen om Rietbergen. Er wordt gesproken van machtsmisbruik en seksueel overschrijdend gedrag van drie medewerkers. Er ligt ook een aangifte tegen jurylid Ali B. Het management van de rapper liet direct weten dat Ali B zich niet herkent in de beschuldiging. "Ali heeft nooit misbruik gemaakt van zijn positie en heeft zich nooit seksueel grensoverschrijdend gedragen", zeggen ze in een statement.

Het is niet bekend wie de derde medewerker is.

3. Hoe reageren de presentatoren en juryleden?

Anouk, een van de coaches van The Voice, heeft via Instagram laten weten niet terug te zullen komen bij het programma. Ze noemt het 'een corrupte bende'. "Ik wil niet werken op een plek waar jarenlang een aantal mannen misbruik hebben gemaakt van hun positie en waar er bewust voor is gekozen om het stil te houden en om de andere kant op te kijken. Dat kan echt niet. Dan heb je echt een structureel probleem. Ik wil daar geen onderdeel van zijn."

Chantal Janzen liet eerder vandaag via haar Instagram Story weten geen goed woord over te hebben voor de partijen en mensen die al jarenlang op de hoogte waren van de aantijgingen van seksueel wangedrag bij The Voice. "Aan de partijen en aan de mensen die blijkbaar al zo'n tien jaar lang van de misselijkmakende praktijken bij The Voice afwisten, ze verzwegen en in de doofpot stopten, maar nu reageren in de pers met 'we zijn enorm geschrokken': laat deze woorden aub over voor de slachtoffers", staat in haar pleidooi.

Chantal
Lees ook:
Chantal Janzen: 'Werk van zuivere medewerkers The Voice nu verpest'

Ook Martijn Krabbe laat weten 'compleet overvallen' en 'in shock' te zijn door het nieuws. "Verschrikkelijk", twittert hij. "Het is heel goed dat alles wordt onderzocht. Ik hoop dat de waarheid boven tafel komt. Voor nu wil ik iedereen die hier schade en verdriet door is toegebracht heel veel sterkte wensen."

De manager van Waylon laat weten dat dit in ieder geval niet over hem gaat. "Het is gewoon heel erg triest. Er was bij ons niets over bekend en wij zijn ook niet gebeld door Tim, waarschijnlijk omdat wij hier niets mee te maken hebben." Ook Glennis Grace, die nog maar net als coach bij het programma zit, laat via haar manager weten 'in shock' te zijn. Ook Jamai Loman, die tijdens het programma in de Red Room deelnemers spreekt, is in shock en verdrietig over de situatie, laat hij via Instagram weten.

4. Wat zijn de gevolgen?

Het programma bestaat uit totaal 15 afleveringen. Daarvan zijn er 12 opgenomen en 2 al uitgezonden. De laatste 3 zouden live worden uitgezonden. Die opgenomen afleveringen blijven - in elk geval voor nu - op de plank liggen.

Sponsor T-Mobile heeft laten weten de geldkraan dicht te draaien en het programma vanwege alle commotie niet langer te sponsoren. 'Wij hebben besloten op basis van alle berichtgeving van de afgelopen 24 uur het sponsorschap van het huidige The Voice of Holland per direct stop te zetten. We keuren elke vorm van grensoverschrijdend gedrag af en nemen hier als bedrijf nadrukkelijk afstand van. Nogmaals ons medeleven gaat uit naar alle betrokkenen', laat het bedrijf in een statement weten.

Bekijk ook: 'Appgroep opgericht met 40 vermeende slachtoffers grensoverschrijdend gedrag TVOH'

16:15
RTL
Lees ook:
RTL schort uitzendingen The voice of Holland op na beschuldigingen seksueel grensoverschrijdend gedrag

Ook supermarktketen Lidl, die eveneens in het programma adverteert, staakt voorlopig de sponsoring. Een woordvoerder van de supermarktketen zegt dat nu het programma is opgeschort daarmee automatisch ook het sponsorschap vooralsnog is beëindigd.

5. Waarom gaat dit bericht de wereld over?

De commotie blijft niet alleen in Nederland, maar wordt ook in Duitsland uitvoerig besproken. De best verkochte Duitse nationale zondagskrant, Bild am Sonntag, besteedt vandaag een halve pagina aan de rel en aan Jeroen Rietbergen, mede omdat zijn vrouw Linda de Mol daar groot succes had met programma's als Traumhochzeit, de Duitse versie van Love Letters.

Ook in Amerika - waar The Voice een grote hit is - schrijven ze over de zaak. 'The voice of Holland geschorst van Nederlandse tv vanwege beschuldigingen van seksueel wangedrag', kopt The Hollywood Reporter. Ook Billboard, een Amerikaans weekblad voor de muziekindustrie, pakt het schandaal zondag op. Dat het in Amerika wordt besproken, is niet gek. Het format van The Voice wordt in meer dan 150 landen uitgezonden en is maar liefst 69 keer genomineerd voor een Emmy Award. Zeven nominaties voor de prestigieuze Amerikaanse tv-prijs werden verzilverd.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update