Ga naar de inhoud
Strenge regels

Amnesty roept Italië op ongevaccineerden niet te discrimineren

Een demonstratie in Italië tegen de strenge coronamaatregelen. Beeld © ANP

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft de Italiaanse regering opgeroepen ongevaccineerden niet te discrimineren in de strijd tegen corona. De organisatie wijst op de verplichte vaccinatie voor 50-plussers die werken, en op andere strenge anticoronamaatregelen.

Amnesty wil dat de regering van Italië de regels wijzigt om discriminatie van niet-gevaccineerde mensen te vermijden. De vaccinatieplicht geldt onder meer ook als je met het openbaar vervoer wil reizen.

Italië gaat daarmee verder dan de meeste andere landen, in een poging de druk op de gezondheidsdiensten te verlichten en het aantal coronadoden terug te dringen.

Alternatieve maatregelen

Alle Italianen moeten sinds september de coronapas op hun werk laten zien. Met de pas toon je aan dat je gevaccineerd bent, van het coronavirus bent genezen of negatief bent getest op het virus. "Kies je er als werknemer voor je niet te laten vaccineren, dan moet je je zo’n twee keer in de week laten testen. En dat is niet goedkoop. Je betaalt tussen de 120 en 180 euro in de maand", zei correspondent Anouk Boone eerder tegen RTL Nieuws.

Amnesty vraagt om alternatieve maatregelen, zoals het gebruik van maskers en coronatests, zodat de niet-gevaccineerde bevolking 'zonder discriminatie' naar het werk kan blijven gaan en het openbaar vervoer kan blijven gebruiken.

Bekijk ook: Italië introduceerde de coronapas in augustus

02:03
Een hapje eten in een restaurant, of naar een museum: in veel Europese landen mag dat alleen als je een bewijs hebt dat je gevaccineerd bent of geen corona hebt. In Italië is zo'n bewijs vandaag ingevoerd. Maar niet iedereen heeft 'm meteen op zak.