Ga naar de inhoud
Lockdown voorbij

Gewone zaterdagdrukte in winkels op eerste dag heropening

Winkelpubliek vandaag in de Designer Outlet in Roermond. Beeld © ANP

In de meeste steden in Nederland is het met de drukte vandaag meegevallen, geven grote winkelketens aan. Er waren nauwelijks problemen op de eerste dag dat winkels weer open mochten na vier weken lockdown. "Het lijkt qua drukte op een normale zaterdag", vat een woordvoerster van Blokker samen.

De keten van huishoudwinkels merkt verder dat klanten vooral blij zijn dat ze weer mogen winkelen. "Het is toch anders in een winkel dan online", zegt de Blokker-woordvoerster. "Je kunt wat rondkijken en komt artikelen tegen die je ook nodig hebt." Die bijverkoop is ook belangrijk voor Blokker. "Ja, daar moeten wij het ook van hebben."

Gezellig druk, niet onveilig

Ook bij Action viel de drukte mee. "Met een klant per 5 vierkante meter kunnen wij een normale klantenstroom aan", zegt een woordvoerder van de budgetketen. "En die was er vandaag." Ook een woordvoerder van parfumerieketen ICI Paris XL heeft het over een 'gewone zaterdagdrukte'. "Het is gezellig druk, maar zonder dat het onveilig wordt", zag hij zelf tijdens een bezoek aan de binnenstad van Haarlem. "Misschien dat het druilerige weer ook meespeelt dat het niet te druk is geworden."

In Roermond was het al in de ochtend redelijk druk in de stad. In het outletcentrum viel de drukte mee. Het Designer Outlet Centrum had een flinke toeloop uit Duitsland verwacht, maar die bleef uit. Vaak loopt de N280 vanaf de Duitse grens zo vol dat er files ontstaan, maar daarvan was geen sprake.

Brancheorganisatie
Liveblog coronacrisis:
Brancheorganisatie rekent op meer protestacties horeca

Branchevereniging INretail heeft het op basis van de centrummanagers van een aantal grote steden niet over drukte, maar meldt wel dat het in veel steden gezellig is. "Winkels en consumenten houden zich goed aan de regels", meldt een woordvoerder INretail. "We kunnen eindelijk weer terug naar een wat normaler leven, daar was Nederland aan toe."

Affiches in Utrecht

Toch is het oude leven nog niet terug. "Belangrijke sectoren als horeca en cultuur moeten nog volgen, die geven extra sfeer aan het winkelbezoek." In Utrecht hangt het centrum vol met posters waarin winkeliers en horeca samen oproepen de horeca te openen, meldt INretail verder.

Bekijk ook: Al vroeg druk bij de kapper

01:51
Kappers mochten vandaag ook voor het eerst sinds vier weken weer open. En dat was te merken.