4000 euro boete

Laatste horecazaak Utrecht dicht na telefoontje burgemeester: 'Ons statement is gemaakt'

15 januari 2022 15:55 Aangepast: 15 januari 2022 17:08
Ook de horeca in Maastricht demonstreerde voor een dag. Beeld © ANP

Horecazaken die vandaag de deuren hebben geopend ondanks de coronaregels zijn gewaarschuwd door de gemeente Utrecht. "Als zij niet sluiten, kunnen zij een boete krijgen van 4000 euro", zei de woordvoerder van burgemeester Sharon Dijksma. De laatste horecazaak die vandaag in Utrecht open was, heeft uiteindelijk om 16.00 uur de deuren gesloten.

Ordehandhavers hadden restaurant Sanju Ramen op de Voorstraat meerdere malen op last van de burgemeester verzocht om dicht te gaan. De eigenaren werden om 15.30 uur gebeld door burgemeester Sharon Dijksma zelf.

"Na een goed gesprek hebben we besloten om 16.00 uur dicht te gaan", vertelde mede-eigenaar Mohammad Kashani. "Ons statement is gemaakt." De boa's hadden benadrukt dat hij een boete riskeert van 4000 euro.

In het gesprek zei Dijksma tegen de eigenaren begrip te hebben voor de horecaondernemers in Utrecht. Ze beloofde dat ze zich zal inzetten om hun situatie te verbeteren, maar vroeg de eigenaren ook met klem hun zaak te sluiten nu hun boodschap duidelijk is. Kashani gaf hieraan gehoor. Hij is blij dat hij zijn stem heeft kunnen laten horen. "We hopen dat de lockdown bijna ten einde is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De versoepelingen op een rij

'Alles is gratis'

Ook een aantal andere horecazaken in Utrecht ging vandaag open ondanks de coronamaatregelen, zoals restaurant Gys en cafés Lebowski en 't College. De gemeente Utrecht vroeg ook deze zaken dicht te gaan. Tegen 15.00 uur was iedereen weer gesloten, behalve Sanju Ramen.

"We willen helemaal niet ongehoorzaam zijn", zei Kashani daarover in zijn gesprek met de burgemeester. "Maar het doet ons pijn dat we van de vier jaar dat we bestaan nu al bijna twee jaar in lockdowns zitten." Mede-eigenaar Jeroen de Gilde knikte tijdens het belletje van Dijksma. Na het gesprek waren ze beide opgelucht. "Het was een stressvolle dag", zeiden ze.

'Handhaven zolang de regels gelden'

De burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma, zei al eerder: "We moeten regels handhaven zo lang ze gelden. Dat doen we langs de lijn die we al sinds het begin van de coronacrisis hanteren: als we een overtreding constateren wordt een ondernemer eerst aangesproken, dan gewaarschuwd en als de overtreding aanhoudt volgt een boete of bestuurlijke maatregel. Bij excessen kunnen die stappen elkaar heel snel opvolgen."

Utrecht is niet de enige stad waar horeca-gelegenheden toch hun deuren openden. Ook in onder meer Den Bosch, Maastricht, Roermond, Groningen en Zwolle gingen veel horecazaken voor één dag open. 

Al vroeg druk bij de kapper: 'Hele maand volgeboekt'

Sinds vanmorgen zijn de kappers weer geopend. Het was gelijk enorm druk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore