Hoe zit het ook alweer?

Zo zit het met de nieuwe quarantaineregels, maar wat is het verschil met isolatie?

15 januari 2022 11:51 Aangepast: 17 januari 2022 17:23
Beeld © ANP

Op de persconferentie van vrijdagavond werden nieuwe regels aangekondigd voor wie in quarantaine moet vanwege corona. Maar naast quarantaine heb je ook nog isolatie. Wat is nou het verschil, en hoe zit het ook alweer? Alle regels op een rij.

Laten we beginnen bij vrijdagavond. Premier Rutte en minister Kuipers kondigden op de persconferentie aan dat de quarantaineregels veranderen.

Wie geboosterd is of korter dan 8 weken geleden een coronabesmetting heeft doorgemaakt en zelf geen klachten heeft, hoeft niet langer in quarantaine als je een nauw contact bent van een besmet persoon.

Booster of hersteld

Nieuw is ook een uitzondering bij cruciale beroepen. Als ze niet geboosterd zijn en ook niet recent een besmetting hebben doorgemaakt, mogen ze werken bij een besmetting van een huisgenoot, maar alleen als het écht niet anders kan. Deze regel gaat wel pas volgende week in, zegt het RIVM.

"Ze mogen hun quarantaine dan onderbreken, maar alleen als ze zelf geen klachten hebben en een negatieve zelftest hebben. Het moet dan wel gaan om een uitzonderlijke situatie, waarbij de werkgever en bedrijfsarts bepalen dat het nodig is", zegt een woordvoerder van het RIVM.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De regels op een rij: winkels en alle scholen open, horeca blijft dicht

Wanneer ben je een nauw contact?

Quarantaine geldt dus voor 'nauwe contacten' van positief geteste personen. Maar wanneer ben je een nauw contact? Daar heeft het RIVM meerdere categorieën voor: huisgenoten en overige nauwe contacten. Huisgenoten van een besmet persoon zijn altijd een nauw contact.

Overige nauwe contacten zijn mensen met wie je niet in één huis woont, maar bij wie je wel langer dan een kwartier dichtbij (dus op minder dan 1,5 meter) bent geweest. Dat geldt ook als je een melding in de CoronaMelder-app krijgt.

En dan is er nog een zogenoemde hoogrisicoblootstelling. Als iemand bijvoorbeeld in je gezicht heeft gehoest of als je met hem of haar hebt gezoend. Je bent dan ook een 'nauw contact'. Ook als dit korter dan 15 minuten duurde.

Bekijk ook: De versoepelingen op een rij

Premier Mark Rutte kondigde de nieuwe coronamaatregelen aan tijdens de persconferentie.

Tien dagen in quarantaine

In principe duurt quarantaine 10 dagen, maar bij een negatieve test na vijf dagen mag je uit quarantaine. Meteen een zelftest doen als je quarantaine begint is het devies.

Is je quarantaine voorbij, wees dan alsnog voorzichtig, zegt het RIVM. Blijf bijvoorbeeld afstand houden en voorkom contacten met kwetsbare mensen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minder ambulances en kortere isolatie: zo gaat het met omikron in Europa

Wel besmet: ga in isolatie

Als je daadwerkelijk besmet bent, gelden andere regels. Dan ga je in isolatie, zegt het RIVM. "Dit betekent dat je thuis op een eigen kamer blijft en daar ook slaapt. Jouw huisgenoten komen niet op jouw kamer. Je hebt dus geen contact met de huisgenoten."

Je moet ook in isolatie als je een positieve zelftest hebt gehad, die is bevestigd door de GGD.

Isolatie, dit zijn de regels:

De regels voor isolatie zijn streng. De hele lijst kun je vinden bij het RIVM. Een paar voorbeelden:

  • Ga niet naar buiten, naar school of de winkel
  • Laat niemand op bezoek komen, behalve bijvoorbeeld de huisarts
  • Alleen mensen met wie je samenwoont, mogen bij je in huis zijn
  • Knuffelen, zoenen en seks zijn uit den boze
  • Zet drie keer per dag het raam een kwartier open voor frisse lucht

En misschien nog belangrijk als je in isolatie moet: als je een hond of kat hebt, wordt aangeraden om het contact met het dier te mijden. De dieren moeten ook het liefst zoveel mogelijk binnen blijven. Katten die vooral buiten leven, moeten daar bij voorkeur blijven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Horeca vandaag op veel plaatsen open uit protest tegen maatregelen

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore