Ga naar de inhoud
Ongehoorzaamheidsacties

Horeca vandaag op veel plaatsen open uit protest tegen maatregelen

Beeld © ANP

In veel gemeenten verspreid over het hele land gaan horecazaken vandaag open. Ze doen dat uit protest, omdat ze ondanks alle versoepelingen dicht moeten blijven. Op veel plaatsen wordt het protest ook gedoogd.

Gisteren kwam het kabinet met een reeks van versoepelingen: zo mogen alle winkels weer open tot 17.00 uur en kunnen ook sportscholen weer aan de slag. Voor de horeca kwam er geen verlichting van de maatregelen.

De
Lees ook:
De regels op een rij: winkels en alle scholen open, horeca blijft dicht

Het is vandaag niet de eerste keer dat horecazaken opengaan uit protest. Gisteren was dat het geval in Alblasserdam en in Valkenburg. In de Limburgse stad genoten mensen op het terras van een kopje koffie:

Genieten op de Valkenburgse terrassen: 'Heerlijk in het zonnetje'

01:37
Hoewel het niet meteen storm liep, gingen er al snel mensen op de terrassen zitten.

Nu willen veel meer zaken dat doen. Tal van gemeenten hebben al laten weten de acties te zullen gedogen. Burgemeesters in Flevoland hebben gezegd 'passend om te gaan' met horecazaken die de deuren openen.

In Noord-Holland Noord staat een aantal gemeenten, waaronder Hoorn, de opening van de horeca toe tot 20.00 uur. De Hoornse burgemeester Jan Nieuwenburg zegt wel dat het bij een statement van de ondernemers moet blijven. Als ze de zaak op andere momenten openen, volgt een boete.

Rutte:
Lees ook:
Rutte: er zijn grote onzekerheden, daarom kan niet alles tegelijk open

De vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag hebben aangegeven niet van plan te zijn om de opening van horecazaken toe te staan.

De Amsterdamse D66-fractievoorzitter, en zelf horecaondernemer, Reinier van Dantzig roept zijn collega's op om dicht te blijven.

In Breda heeft de lokale afdeling van Koninklijk Horeca Nederland cafés en restaurants opgeroepen juist niet open te gaan. De horeca moet zich niet voor een dag laten lenen voor een protestactie, vindt de afdeling.

Rutte: Wees verstandig

Premier Rutte zei gisteren dat hij erop rekent dat burgemeesters 'verstandig' omgaan met het handhaven van de regels. Gemeenten kunnen volgens hem ruimte bieden voor 'ongehoorzaamheidsacties', maar het openen van cafés en restaurants kan volgens de premier niet.

Over handhaving zijn volgens Rutte 'strakke afspraken' gemaakt tijdens het veiligheidsberaad met de voorzitters van de veiligheidsregio's.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS