Gestolen uit GGD-systeem

Celstraf geëist tegen man (19) voor verkopen coronatestresultaten

14 januari 2022 17:40 Aangepast: 14 januari 2022 17:43
Een coronateststraat in Utrecht (archieffoto) Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie eist een celstraf van acht maanden tegen een 19-jarige man die honderden foto's zou hebben gemaakt van coronatestresultaten. De zaak kwam aan het licht nadat RTL Nieuws vorig jaar januari had laten weten dat er gehandeld werd in persoonsgegevens uit de computersystemen van de GGD.

De man uit Den Haag zou de foto's hebben doorgestuurd via Telegram en Snapchat. Hij maakte zich volgens het OM schuldig aan computervredebreuk en datadiefstal. 

Twee arrestaties

Eind januari had de GGD aangifte gedaan van computervredebreuk, nadat RTL Nieuws handel in gegevens uit de systemen op het spoor was gekomen en dat aan de GGD had gemeld. Dat nieuws kwam 25 januari naar buiten. Er waren toen al twee mannen gearresteerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Illegale handel in privégegevens miljoenen Nederlanders uit coronasystemen GGD

Deze verdachte, een GGD-medewerker, werd op 12 februari 2021 aangehouden. Toen had hij volgens het OM 795 foto's gemaakt van dossiers, terwijl hij 'donders goed wist dat hij strafbaar bezig was'. Hij had een training gevolgd en een geheimhoudingsverklaring getekend.

'Extra alert zijn'

Ook na het bericht van RTL Nieuws ging hij gewoon door met zijn praktijken. Hij stuurde een contact van hem het bericht door en waarschuwde dat hij 'extra alert' moest zijn, en ging kort daarna ook zelf weer verder met het fotograferen van gegevens.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Datadiefstal GGD veel groter dan gemeld, gedupeerden niet geïnformeerd

"Ik neem het hem kwalijk dat hij met zijn praktijken is doorgegaan nadat er landelijke commotie was ontstaan over de handel in gegevens uit systemen van de GGD", zei de officier van justitie in de rechtbank.

Euro per foto

Naast de acht maanden cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk, eist het OM dat de verdachte zijn winst van 795 euro moet inleveren, één euro voor elke foto die hij had doorgestuurd. De rechtbank doet op 28 januari uitspraak.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore