Ga naar de inhoud
Maatregelen op een rij

De regels op een rij: winkels en alle scholen open, horeca blijft dicht

Beeld © ANP

De winkels gaan weer open en sporten mag weer. Vanaf morgen worden de coronamaatregelen versoepeld. We zetten alle vandaag aangekondigde veranderingen op een rij.

Winkelen: alle winkels kunnen weer open

Voor de niet-essentiële winkels, die tot vandaag nog dicht moesten blijven, geldt dat ze na 17.00 uur dicht moeten zijn. Ook is binnen een mondkapje verplicht en geldt er een maximumaantal personen dat tegelijk binnen mag zijn. Vooraf een afspraak maken is niet nodig. Voor essentiële winkels zoals supermarkten en drogisterijen verandert er niets. 

Sporten: nog geen competitie

Sportscholen kunnen weer open en zowel binnen- als buitensportverenigingen kunnen onder voorwaarden weer open. Iedereen kan weer sporten zonder anderhalve meter afstand te houden. Publiek is niet toegestaan en voor iedereen boven de 18 is een coronatoegangsbewijs verplicht bij binnensporten. Competities mogen niet worden hervat, wedstrijden binnen de eigen club mogen wel.

De versoepelingen op een rij

02:12
Premier Mark Rutte kondigde de nieuwe coronamaatregelen aan tijdens de persconferentie.

Buiten: beperkte groepsvorming mag weer 

Het verbod op groepsvorming buiten verdwijnt.  Het advies is nu om met maximaal vier personen vanaf 13 jaar samen te komen. Wel blijft het verplicht om overal anderhalve meter afstand te houden, behalve voor mensen van hetzelfde huishouden en kinderen onder de 12 jaar.

Quarantaine: niet meer altijd en voor iedereen

Wie geboosterd is of korter dan 8 weken geleden een coronabesmetting heeft doorgemaakt en zelf geen klachten heeft, hoeft niet langer in quarantaine na een nauw contact met een besmet iemand. Dat geldt ook voor mensen met een vitaal beroep. 

Cultuur: muzieklessen mogen weer

Bioscopen en theaters blijven dicht, maar muzieklessen en toneellessen mogen wel weer. 

Onderwijs: alle scholen weer open

Ook het mbo en hoger onderwijs gaan weer open. Eerder waren de basisscholen en middelbare scholen al weer volledig opengesteld. In het schoolgebouw gelden wel voorwaarden, zoals het dragen van een mondkapje in 'verschillende situaties', en er geldt een maximumaantal personen. 

Contactberoepen: onder voorwaarden aan de slag

Kappers, nagelstylisten en andere niet-medische contactberoepen kunnen weer aan het werk. Wel blijven er voorwaarden gelden. Zo geldt er een mondkapjesplicht en moet om 17.00 uur alles dicht. 

Rutte:
Lees ook:
Rutte: er zijn grote onzekerheden, daarom kan niet alles tegelijk open

Strenger: alleen nog wegwerpmondkapjes

Ook is er één verandering die niet als een versoepeling te zien valt: vanaf nu worden niet-medische mondkapjes afgeraden op plekken waar een mondkapjesplicht geldt. Ook is het advies om geen stoffen of eigen gemaakte mondkapjes meer te dragen. Het OMT-advies om specifiek alleen nog type-2-mondkapjes te gebruiken, wordt dus in niet zijn geheel overgenomen. 

Bovendien worden mondkapjes op meer plekken verplicht: ook als er buiten (in drukke winkelstraten bijvoorbeeld) geen afstand kan worden gehouden, worden mondkapjes verplicht.

Genieten op de Valkenburgse terrassen: 'Heerlijk in het zonnetje'

01:37