Personeel in quarantaine

Steeds meer bedden vrij in ziekenhuizen, maar geen oplossing voor wachtlijsten

14 januari 2022 17:05
Verplegend personeel op de ic-afdeling van het Maastricht UMC, ter illustratie Beeld © ANP

In de ziekenhuizen gaan steeds meer operatiekamers open. Maar voor het inhalen van uitgestelde zorg is nog geen ruimte. "We kunnen amper opschalen omdat personeel besmet raakt en in quarantaine moet. Hierdoor wordt de ziekenhuiscapaciteit kleiner."

Waar in december en de eerste week van januari nog tussen de 40-45 procent minder operatiekamers in gebruik waren dan normaal, gaat dat nu om 35 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Planbare zorg

Ook geven iets meer ziekenhuizen aan weer deels of volledig planbare zorg te leveren, zoals een heup- of knieoperatie. Maar in 68 van de 71 ziekenhuizen is de planbare zorg (deels) afgeschaald. 

Ter illustratie Ter illustratie

De opschaling van de operatiekamers lijkt verband te houden met een daling van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen. Dat er meer bedden beschikbaar komen, kan goed nieuws zijn. Maar zo werkt dat niet, zegt voorzitter en chirurg Bernard Elsman van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH), de beroepsvereniging voor chirurgen.

"Ik denk wel dat er uitgestelde operaties worden gedaan, maar veel meer dan voor de coronaperiode is het niet."

'Operatie duurt lang'

Jolanda uit Alkmaar weet er alles van. Ze heeft een galblaasontsteking waarbij ze last heeft van verkrampingen in haar ingewanden. "Het is de hele dag door gevoelig, het zeurt." De chirurg heeft tegen haar gezegd dat er normaal zes weken staan voor haar operatie, maar dat het nu langer kan duren. "Dat is jammer, al vond ik wel dat die ballen had om er zo eerlijk over te zijn."

Jolanda Jolanda

Ze heeft niet echt zicht op wanneer de operatie wel plaatsvindt. "Ik hoop natuurlijk zo snel mogelijk, maar het is wat het is." De chirurg wilde nog geen uitspraken doen over wanneer ze wel aan de beurt is.

'Niet bezig met inhaalzorg'

Chirurg Elsman werkt in het Deventer ziekenhuis. Hij merkt dat daar op de operatiekamers steeds meer ruimte beschikbaar komt. Ook ziet hij dat steeds minder coronapatiënten worden opgenomen. "We draaien eigenlijk weer op volledige sterkte", zegt hij. "Maar met het opschalen zijn we nog niet bezig."

Het probleem: niet genoeg personeel. "Als je gaat opschalen in de ziekenhuizen suggereer je dat er extra moet worden gewerkt, maar dat is lastig. Een groot deel van het ziekenhuispersoneel raakt besmet met de omikronvariant en moet in quarantaine. Het gevolg is dat veel minder personeel beschikbaar is en de ziekenhuiscapaciteit kleiner wordt. En vragen of het andere deel van het personeel zes dagen wil werken, kan niet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oók in ziekenhuizen zeggen ze: ga maar versoepelen

Longarts Leon van den Toorn zei eerder dat de quarantaines van zorgpersoneel een punt van zorg kunnen zijn. Hij is ook voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Longziekten en Tuberculose (NVALT). "Ongeveer een kwart van de zorgmedewerkers heeft helemaal geen klachten na een positieve test. Je zou kunnen kijken hoe verantwoord het is om de quarantaineregels te versoepelen voor deze groep."

Plannen, geen acties

Ook in het Zuyderland medisch centrum in Heerlen zien ze dat er meer bedden beschikbaar komen, het aantal positieve coronapatiënten in het ziekenhuis daalt en weinig patiënten uit andere ziekenhuizen worden overgebracht. Hierdoor zijn ze volop bezig met het maken van plannen voor de inhaalzorg. "Maar concrete acties blijven voorlopig nog uit", zegt een woordvoerder.

"Dat durven wij nog niet aan gezien de intensiteit van de laatste golf, de omikronvariant die eraan komt en het personeel dat vanwege ziekte niet komt opdagen. Dat laatste punt is onze grootste zorg."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Limburgse ziekenhuizen kunnen geen nieuwe patiënten meer aan: 'Hebben acuut hulp nodig'

In november vorig jaar sloegen de ziekenhuizen in Limburg, waaronder het Zuyderland, gezamenlijk alarm. Ze lieten weten dat ze een verdere toestroom van coronapatiënten niet meer aankonden. Op dat moment waren acht van de tien operatiekamers in gebruik.

Dat gaat nu – drie maanden later – al iets beter: tien van de twintig operatiekamers zijn open. "Vooral dagbehandelingen kunnen nu vaker plaatsvinden. Patiënten kunnen dan na de operatie weer naar huis. Maar een grote groep wacht nog op een ingreep."

Bekijk ook: 'Stijging besmettingen straks terug te zien in ziekenhuis'

Volgens het RIVM is het een kwestie van tijd voordat het ook in de ziekenhuizen drukker wordt. ''Je ziet in andere landen ook een toename in ziekenhuisopnames.''

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore