Opvolger Weerwind

Oud-minister Ank Bijleveld wordt waarnemend burgemeester Almere

14 januari 2022 12:56 Aangepast: 14 januari 2022 12:59
Minister Ank Bijleveld van Defensie Beeld © ANP / Peter Hilz

Ank Bijleveld-Schouten (CDA) wordt waarnemend burgemeester van Almere. De oud-minister van Defensie volgt Franc Weerwind op, die minister voor Rechtsbescherming is geworden in het kabinet-Rutte IV.

Met de benoeming is rekening gehouden met de wensen van de gemeenteraad, meldt de provincie Flevoland. Commissaris van de Koning Leen Verbeek installeert Bijleveld (59) maandag 17 januari voor onbepaalde tijd. 

Floriade

Bijleveld zal zich, naast de gebruikelijke verantwoordelijkheden, onder meer gaan bezighouden met de Floriade, de gemeenteraadsverkiezingen en de coronapandemie.

Zij blijft waarnemend burgemeester tot de installatie van de nieuwe, door de kroon benoemde burgemeester. Franc Weerwind (57) was sinds september 2015 burgemeester van Almere.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Minister Bijleveld 'werd compleet verrast door aftreden Kaag'

Al eerder burgemeester

Van oktober 2017 tot september 2021 was Bijleveld minister van Defensie in het kabinet-Rutte III. Van 2011 tot 2017 was zij commissaris van de Koning in de provincie Overijssel.

Daarvoor was ze staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, burgemeester van Hof van Twente en lid van de Tweede Kamer namens het CDA.

Tolken Afghanistan

Bijleveld kreeg in september vorig jaar van onder uit de zak van de Tweede Kamer vanwege de chaotische evacuatie van tolken uit Afghanistan. Na een motie van afkeuring stapte ze uiteindelijk op als demissionair minister van Defensie, nadat ze dat eerder nog geweigerd had.

Haar collega, minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag, stapte wel direct op om eenzelfde soort motie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Hoe de 'moeder van het CDA' haar partij probeert te redden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore