Na de kerstvakantie

Leraren afwezig: 1 op 6 scholen moest deze week zeker één klas wegsturen

14 januari 2022 10:27 Aangepast: 14 januari 2022 10:31
Beeld © ANP

In de eerste week na de kerstvakantie heeft op 17 procent van de scholen één of meerdere klassen thuisgezeten. In bijna alle gevallen gebeurde dit omdat een leerkracht afwezig was, meldt de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS).

De AVS deed een peiling onder bijna duizend schooldirecteuren.

Geen dichte scholen

Toch vindt de vereniging dat het ondanks de oprukkende omikronvariant van het coronavirus deze week nog goed verlopen is op scholen. In totaal was gemiddeld 92 procent van de leerlingen op school en 91 procent van de leraren. Geen enkele directeur heeft de school deze week helemaal hoeven sluiten.

De cijfers gaan over de start van het onderwijs na de kerstvakantie en zeggen nog niets over de besmettingen die op scholen plaatsvinden, benadrukt de AVS. Om het onderwijs de komende tijd open te kunnen houden is het noodzakelijk om coronagevallen onder leraren te voorkomen, stelt de vereniging.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Scholen gaan na het weekend weer open, maar naast blijdschap zijn er ook zorgen

Geen vervangers

Want daarover maken schoolleiders zich volgens de peiling dan ook de meeste zorgen. De helft van de scholen kan momenteel geen vervanging regelen als er personeel uitvalt.

"De verwachting is dat er de komende tijd steeds vaker klassen naar huis moeten worden gestuurd, want er is nauwelijks personeel te vinden", zegt AVS-voorzitter Ingrid Doornbos. "We roepen het nieuwe kabinet op om het schrijnende personeelstekort en het ventilatievraagstuk snel op te pakken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Wat het kabinet ook beslist, Amsterdamse groep 8-leerlingen sowieso naar school

Smachten naar langetermijnplan

Die ventilatie is volgens de AVS op bijna de helft van de scholen 'niet op orde', terwijl goed luchten wel een belangrijk instrument is in het voorkomen van coronabesmettingen.

Daarnaast willen schoolleiders van het kabinet een langetermijnplan voor corona en het onderwijs. Doornbos: "Veel schoolleiders zijn het kortetermijn- en ad-hocwerken zat. Ze willen weten waar ze aan toe zijn met een goed doordachte langetermijnvisie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Onderwijsraad: stel scherpere grenzen aan vrijheid van onderwijs

Vooral in Flevoland

Het thuishouden van leerlingen gebeurde vooral in de provincies waar de meeste besmettingen worden vastgesteld. Zo heeft 29 procent van de scholen in Flevoland één of meer klassen naar huis gestuurd. Dat gebeurde ook vrij veel in Utrecht (27 procent) en Noord-Holland (26 procent).

Een opvallende provincie is Groningen. Ook daar besloot ruim een kwart van de scholen om kinderen thuis te laten blijven, terwijl daar vrij weinig coronagevallen zijn. Zeeland sluit de rij. Daar stuurde 2 procent van de scholen één of meer klassen naar huis.

Bekijk ook - De scholen weer open, en dat vinden de kinderen toch fijn: 'Het duurde heel lang'

Naast blijdschap dat de kinderen weer naar school mogen heerst ook bezorgdheid: 'Hierdoor kunnen veel gezinnen weer in quarantaine belanden'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore